"Lokacije za karantenu su izviđene, ako će trebati, objekt će biti mobiliziran"

Vijesti 27. velj 202017:51 > 17:56
Goran Kovacic/PIXSELL

Načelnik stožera Civilne zaštite PGŽ Marko Boras Mandić gostovao je u Dnevniku N1 i komentirao situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj.

U Hrvatskoj je i dalje troje zaraženih koronavirusom, treći pacijent nalazi se u KBC Rijeka. Razloga za strah, kaže Boras Mandić, nema.

“Strah je najveći neprijatelj, ne stanuje u Rijeci, ni u Primorsko-goranskoj županiji, a niti u Hrvatskoj. Imamo odgovornost uhvatiti se u koštac s ugrozom, zahvaljujem cijelom zdravstvenom sustavu jer rade odgovoran posao, imamo situaciju koja je stabilna i koju trebamo pratiti. Naša je uloga prvenstveno logistička, slušamo što struka kaže, na usluzi smo da omogućimo materijalno-tehničke uvjete i da budemo na raspolaganju ako ćemo morati angažirati naše snage. Stavili smo snage civilne zaštite u pripravnost, to nije ništa neobično. U konkretnom slučaju će biti logistika zdravstvenom sektoru”, rekao je načelnik stožera Civilne zaštite PGŽ.

Dodao je i kako su spremni i za scenarij u kojem može biti i više zaraženih koronavirusom.

“Nisam pobornik “live” praćenja broja hospitaliziranih ili u obradi, imamo jedan potvrđeni slučaj u Rijeci, postoji scenarij ako će ih biti više. Poduzimaju se određene mjere, kapacitet KBC Rijeka nije dostatan ako bude trebalo smjestiti više ljudi. U karantenu se smještaju ljudi koji su zdravi, no za koje postoji rizik, nad njima se 14 dana vrši nadzor i prati situacija.

Lokacije su izviđene, nalaze se na području prstena grada Rijeke, poslali smo ih prema nacionalnom stožeru, ako bude trebalo, resorni ministar će donijeti odluku o ustroju karantene, odnosno mobilizacije objekta koji će odmah biti spreman”, rekao je načelnik i za kraj poručio građanima da prate službene servisne informacije, stranice civilne zaštite te da budu mirni i da strah ostave na zadnjem mjestu.

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.