Milanović o slučaju franak: Podržavam prijavu udruge za provođenje sudske odluke

Vijesti 28. velj 202016:31 > 16:38
Robert Anic/PIXSELL

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović očitovao se u statusu na Facebooku oko slučaja franak i prijave koju je Europskoj središnjoj banci i Europskoj komisiji uputila udruga Franak.

“Vidio sam da je udruga Franak uputila Europskoj središnjoj banci i Europskoj komisiji prijavu kojom nastavlja borbu za prava hrvatskih građana oštećenih zbog kredita u švicarskim francima. Budući da je kolektivna presuda u slučaju franak pravomoćna već dulje vrijeme, a brojni građani još nisu obeštećeni, podržavam aktivnosti udruge Franak s ciljem da se sudske odluke dosljedno provedu.

Biti na strani slabijih – a u ovom slučaju to su korisnici kredita u francima – nije samo moja dužnost, već prije svega jasan stav da ću se uvijek zalagati za poštivanje hrvatskih zakona i neovisnosti pravosuđa”, napisao je Zoran Milanović.

Podsjetimo, udruga Franak je na konferenciji za medije izvijestila da su prijavili banke Europskoj središnjoj banci i Europskoj komisiji. Tvrde da banke ni nakon pravomoćnosti presude nisu prestale s naplatom anuiteta na temelju nepoštenih ugovornih odredaba o promjenjivoj kamatnoj stopi, niti su prestale primjenjivati tečaj CHF u kreditima koji nisu konvertirani. U prijavi ističu da banke nisu postupale u skladu s hrvatskim pravom i s pravom EU.

Naglasili su da je Hrvatska uz grčku jedina zemlja koja ima kolektivnu presudu na temelju koje svatko može privatno uzeti svoj novac.

“Ogledni postupak koji je u tijeku možda je zadnja prepreka koju moramo još preskočiti da bismo konačno imali potpuno čistu situaciju vezano za postavljanje naših tužbenih zahtjeva. Ujedno još jednom čestitamo Francuzima na velikoj pobjedi koju su ostvarili jučer u njihovu slučaju franak, i vjerujemo da se na Vrhovnome sudu RH neće dogoditi nikakvo neugodno iznenađenje suprotno presudi Suda EU C-118/17”, napisali su na Facebooku udruge Franak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.