Josipović: 80 posto građana želi preferencijalno glasovanje

Vijesti 18. lis 201416:07 > 16:14
N1

Hrvatski građani snažno žele promjene u zemlji i smatraju da su zbog toga potrebne promjene izbornog sustava kako bi jače mogli artikulirati svoje stavove i očekivanja, kazao je predsjednik Republike Ivo Josipović predstavljajući rezultate istraživanja koje je za njega provela agencija Ispos Puls.

“Istraživanje govori da moramo građanima dati snagu i šansu jer postoji jasna društena većina koja traži promjene. Ta se nesporna većina ne može dovoljno jasno oglasiti u političkom sustavu niti artikulirati svoja očekivanja na način koji bi imao refleksiju u političkom, pravnom i gospodarskom sustavu”, rekao je Josipović u svome Uredu u kojem je okupio saborske zastupnike, članove akademske zajednice, profesore prava, predstavnike nevladinih udruga i gospodarstva.

Istraživanje, naime, pokazuje da se 3 od 4 ispitanika slažu u potpunosti ili djelomično (76 posto) da treba ojačati odgovornost i unutarnju demokraciju u političkim strankama, tako da članovi stranke imaju mogućnost utjecaja na izbor stranačkog vodstva i na izbor stranačkih kandidata za izbore u Hrvatski sabor, kao i da 4 od 5 ispitanika (79,4 posto) smatra da građani trebaju birati svoje zastupnike u Saboru imenom i prezimenom.

Građanima hitno treba poručiti da političke stranke i izborni sustav u zemlji ne služe za nametanje kandidata predodređenih od političkih elita, nego da će već sljedeći saziv Hrvatskog sabora u znatno većoj mjeri reflektirati volju građana, kazao je Josipović koji je zato ovaj tjedan i uputio pismo predsjedniku Hrvatskoga sabora Josipu Leki u kojem se zauzeo za postizanje konsenzusa oko uvođenje preferencijalnog glasovanja već na idućim parlamentarnim izborima.

Josipović: Preferencijalno glasanje uvesti odmah

“Uvođenje preferencijalnog glasovanja odmah, ma koliko ono bilo simboličke naravi, važno je zbog poruke građanima da smo spremni na promjene i da ćemo već u idućem sazivu imati sastav Sabora koji bolje reflektira njihovu volju”, istaknuo je danas predsjednik.

Naglašava pritom da njegov prijedlog ustavnih promjena ide puno dalje od preferencijalnog glasovanja i obuhvaća izbor polovice zastupnika imenom i prezimenom, većinskim sustavom, a uvodi preferencijalno glasovanje u izboru druge polovice zastupnika koji se biraju sa stranačkih lista.

Predsjednik se slaže da preferencijalno glasovanje neće spasiti državu, ali kritičan je prema strankama koje se protive njegovom uvođenju.

“Odbijanje da se uvede preferencijalno glasovanje kao i svi pokušaji smiješnog, zamotanog izmotavanja jedne naše velike stranke podsjećaju me na legendarnu izreku Sv. Augustina koji u spisu ‘O Božjoj državi’ kaže – ‘Kada sam bio mlad molio sam – O Bože podari mi krepost i umjerenost, ali ne odmah'”, slikovito je kazao.

Istraživanje je pokazalo i da 95 posto ispitanika podržava suspenziju dužnosnika čim se protiv njih pokrene kazneni progon, a jednak postotak automatsko uklanjanje s dužnosti onih koji su pravomoćno osuđeni, te da bi to trebalo ugraditi i u Ustav (80,5 posto).

Također, građani rješenje problema traže izravno od Sabora jer ih 76 posto smatra da bi, uz pravo na referendum, Ustavom trebalo omogućiti da prikupljanjem 10 tisuća potpisa stave na dnevni red saborske sjednice određeni problem koji bi tada o njemu morao raspravljati.

Josipović je istaknuo i da svi politički faktori u zemlji imaju odgovornost djelovati bez odlaganja te da “potrebne ozbiljne promjene Ustava i sustava ne smiju polaziti od skrivenih strategija i nametanja parcijalnih interesa”.

Svoj nedolazak na predstavljanje i raspravu ispričali su, među inma, saborski klub HDZ-a kao i pokretačica referendumske inicijative “Birajmo zastupnike imenom i prezimenom” Željka Markić.