Ženska sekcija SSSH izvela performans "Žene u okovima radnog vremena"

Vijesti 08. ožu 202016:30 > 16:34
Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Ženska sekcija Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) u nedjelju je, na Međunarodni dan žena, zatražila donošenje zakonskog okvira protiv izrabljivanja žena na radnom mjestu, posebno strožu kontrolu prekovremenog rada i zabranu rada nedjeljom.

Zahtjevamo radno vrijeme po mjeri žene, strožu kontrolu prekovremenog rada, zaštitne mehanizme protiv zlouporabu rada na određeno, te da se propisima uredi nedjelja kao neradni dan, poručilo je desetak sindikalnih aktivistica performansom “Žene u okovima radnog vremena” na Trgu bana Jelačića upozorivši da loši propisi i nedostatak nadzora nad poslodavcima najviše pogađaju zaposlene žene.

Akciju su osmislile i izvele sindikalistice iz različitih sektora i sindikata udruženih u SSSH koje su svojim svjedočanstvima pokušale dočarati zašto su žene “u okovima radnog vremena”.

VEZANE VIJESTI

Žene većinom rade na slabije plaćenim radnim mjestima, u većoj su mjeri žrtve mobbinga i diskriminacije na radnom mjestu, isticale su aktivistice redom nabrajajući teškoće s kojima se susreću poslovne žene žonglirajući između poslovnih i privatnih obaveza.

Njihov rad je obilježen noćnim dežurstvima i smjenskim radom, radom blagdanima i prekovremenim radom koji je najčešće neplaćen. Kako jedna žena, majka može pomiriti svoj privatni i poslovni život u takvim uvjetima, pitale su aktivistice posebno ističući kako radno vrijeme žena uključuje i niz nevidljivih i neplaćenih radnih zadataka kod kuće.

U prosjeku zarađuju 13 posto manje od muškaraca. Više rade na pekarnim poslovima, na ugovorima na određeno te teže napreduju jer učenje i obrazovanje traži u slobodno vrijeme koje žena nema zbog skrbi o djeci i kućanstvu, istaknula je predsjednica Ženske sekcije SSSH Emina Ibrahimi. Posebno je upozorila na težak položaj žena starije dobi, koje su dvostruko više izložene siroimaštvu od muškaraca i prisiljene raditi i u mirovini.

#related-news_0

Podsjetivši na stari radnički, sindikalni zahtjev za osmosatnim radnim vremenom, Ibrahimi je ustvrdila kako je radno vrijeme jedan od najvažnijih aspekata kvalitetnog radnog mjesta te da su žene posebno na udaru jer za njih radno vrijem ima šire značenje.

“Ako želimo izgraditi pravednije i socijalno društvo, onda žene trebaju imati aktivniju ulogu, vrijeme je da žene budu svugdje prisutne, priznate i aktivne. Ženi je mjesto u sindikatu”, zaključila je Ibrahimi pozivajući žene da se aktivnije uključe u borbu za ravnopravnost na radnom mjestu.

Performans je započeo pjesmom o ženama u okovima radnog vremena “Moje ime je žena” koju je pročitala glumica i politička aktivistica Urša Raukar.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.