Documenta zadovoljna presudom Martiću i Čeleketiću

Vijesti 10. ožu 202014:56 > 14:57
FRED ERNST / POOL / AFP

Centar za suočavanje s prošlošću u utorak je izrazio zadovoljstvo nepravomoćnom presudom Milanu Martiću i Milanu Čeleketiću za raketiranje hrvatskih gradova u svibnju 1995.

Martić je za raketiranje Karlovca osuđen na sedam godina zatvora, dok je Čeleketiću, optuženom i za napad na Zagreb izrečena kazna od dvadeset godina zatvora.

Obojica optuženika su oslobođeni optužbe za granatiranje Jastrebarskog budući da je sudsko vijeće utvrdilo da to kazneno djelo nije imalo elemente ratnog zločina.

S obzirom na poraznu činjenicu da je drugooptuženom, državljaninu Srbije, suđeno u odsutnosti, još jednom upozoravamo na nužnost regionalne suradnje u radu Državnog odvjetništva Republike Hrvatske i neprihvatljivost prakse suđenja u odsutnosti, ističu u Documenti.

VEZANA VIJEST

Podsjećaju da je Martić, bivši predsjednik tzv. Republike Srpske Krajine je odlukom Žalbenog vijeća Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) 2008. pravomoćno osuđen na 35-godišnju zatvorsku kaznu za zločine počinjene u Hrvatskoj, između ostalog, i za raketiranje Zagreba.

Nakon spoznaje da tužiteljstvo MKSJ-a neće optužiti Milana Martića za granatiranje Karlovca i Jastrebarskog, Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je podignulo optužnicu za ta kaznena djela.

Istom optužnicom drugooptuženi Čeleketić, tadašnji zapovjednik tzv. “Glavnog štaba Srpske vojske Krajine“ (SVK), tereti se za granatiranje Zagreba, Karlovca i Jastrebarskog.

Prema navedenoj optužnici spomenuti dvojac se tereti da je navedena kaznena djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva počinio uz potporu vojnog vrha Savezne Republike Jugoslavije (SRJ).

Udruga podsjeća i da je tijekom dva napada na Zagreb, 2. i 3. svibnja 1995. smrtno stradalo sedam osoba dok je 213 ozlijeđeno, a od toga 98 građana je zadobilo teške tjelesne povrede. Gotovo svi su bili civili, a među njima je bilo i djece. Tijekom napada na Karlovac desetak osoba je zadobilo lakše, ali i teže tjelesne ozlijede. Bilo je i materjalne štete.

Tijekom napada je upotrebljeno oružje koje je odredbama međunarodnog prava zabranjeno za korištenje u oružanim sukobima (tzv. zvončići), priopćila je Documenta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.