Porezna uprava: Stranci dokumente za izdavanje OIB-a neka predaju online

Vijesti 13. ožu 202011:57 > 12:03
N1

S ciljem preventivnog postupanja i zaštite zdravlja građana, Ministarstvo financija, Porezna uprava obavještava osobe kojima je potrebno odrediti i dodijeliti Osobni identifikacijski broj da postupe na sljedeći način.

Priopćenje Porezne uprave prenosimo u cijelosti.

“Osobni identifikacijski broj (u daljnjem tekstu OIB) određuje se i dodjeljuje stranim osobama u ispostavama Porezne uprave kada je nastao povod za praćenje. Povod za praćenje može nastati iz razloga: nastanka obveze ispunjenja poreznih obveza, stjecanja imovine na području Republike Hrvatske, upis u neku od službenih evidencija ili iz drugih razloga kada to zahtjeva strana osoba.

Na Internet stranici Porezne uprave objavljen je obrazac Zahtjev za određivanjem i dodijeljivanjem OIB-a. Za potrebe dodjele OIB-a strana osoba uz ispunjeni zahtjev obvezno podnosi važeće isprave kojima potvrđuje podatke navedene u Zahtjevu, kojima se osobito smatra europska osobna iskaznica ili identifikacijski dokument iz države državljanstva uz dokaz o pripadajućem državljanstvu.

VEZANA VIJEST

Navedeni Zahtjev i važeće isprave – kao scan dokumenta, za potrebe određivanja i dodjeljivanja OIB-a, strana osoba podnosi na mail [email protected]​. U mailu strana osoba navodi podatke za komunikaciju – broj telefona i mail-a te ispostavu Porezne uprave koja joj je mjesno najbliža. Na temelju tako dobivenih podataka službenik Porezne uprave pozvat će stranu osobu s naznakom vremena kada može u ispostavi Porezne uprave uz predočenje dostavljenih dokumenata mailom preuzeti Potvrdu o OIB-u.

Iznimno, službenik Porezne uprave dostavit će na mail podatak o OIB-u te će se naknadno dostaviti i Potvrda o OIB-u.

Postupak određivanja i dodjeljivanja OIB-a stranim osobama, Porezna uprava provodit će prioritetno unutar roka od 8 dana.
Na opisani način Poreznoj upravi je u cilju provesti mjere radi zaštite građana te smanjenja čekanja u ispostavama Porezne uprave”, stoji u priopćenju Porezne uprave. 

Tijek događaja vezanih za koronavirus pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.