Pročelnik splitskog HGSS-a o požaru na Dinari: Imamo dobre vijesti!

Vijesti 13. tra 202018:14 > 19:08
Hrvatska gorska služba spašavanja/Screenshot

Pročelnik splitskog HGSS-a Darko Gavrić u Dnevniku N1 je rekao kakvo je stanje po pitanju požara koji danima bukti na Dinari.

“Imamo dobre vijesti, požar nije sto posto pod kontrolom, no puno je bolja situacija no proteklih dana kada je požar nekontrolirano divljao. U ovih pet dana zahvatio je ogroman teritorij, bio je dužine i preko 20 kilometara, a dubine više od dva kilometra. Radi se o teškom i nepristupačnom terenu što je za vatrogasce zahtjevno s obzirom na to da nema pristupnih puteva.

N1

Naša uloga nije bila da gasimo požar već da spasimo svoja planinarska skloništa da ne izgore. S obzirom na to da je HGSS uložio znatna sredstva i volonterski rad, ljudska i moralna obveza nam je bila da zaštitimo te objekte. U tome su sudjelovala i planinarska društva iz Vrlike i Drniša, kao i DVD Drniš, hvala im svima na trudu i požrtvovnosti”, rekao je Gavrić.

Kako kaže, bili su dosta uspješni jer se ovakvi požari na Dinari događaju u intervalu od dvije godine, a bili su i pripremljeni.

“Napravili smo određene predradnje, izašli smo na teren i napravili kontrolirane požare oko samih objekata tako da bi u trenu kada dođe požar oni bili zaštićeni. Imali smo sreću da niti jedno od značajnijih planinarskih skloništa nije izgorjelo. Jučer smo imali situaciju da se zbog nepovoljnog vjetra stanje pogoršalo i velikim smo naporima spasili planinarsko sklonište Pume”, rekao je Gavrić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.