Infektolog Krajinović: Za cjepivo i za slabljenje koronavirusa trebat će vrijeme

Vijesti 16. tra 202010:28 > 10:34
REUTERS/Axel Schmidt

Globalna zdravstvena kriza izazvana koronavirusom bit će okončana pronalaskom cjepiva ili slabljenjem i povlačenjem virusa, no moguće je da će za to trebati dosta vremena, ocijenio je jedan od vodećih hrvatskih infektologa Vladimir Krajinović.

U intrevjuu kojega je u četvrtak objavio sarajevski “Dnevni avaz” Krajinović, koji kao infektolog radi na zagrebačkoj klinici „Dr. Fran Mihaljević“, kazao je kako je zadovoljan činjenicom da je traganje za cjepivom u fazi u kojoj se ono već tretira na ljudima, no predviđa kako će biti potrebno puno vremena da se proizvedu količine potrebne za zaštitu ogromnog broja ljudi.

VEZANE VIJESTI

Ugledni hrvatski liječnik, rođeni Sarajlija, pojasnio je kako bi se cijepljenje provodilo kako se to radi i u slučaju obične gripe, s tim što bi postojale prioritetne skupine.

„Obično se cijepe prvo najugroženiji, dakle zdravstveni radnici i rizične skupine, a onda i ostali, primjerice djeca koja su potencijalni širitelji virusa”, kazao je Krajinović, koji ne isključuje mogućnost da prije toga koronavirus sam oslabi, da se povuče ili čak i da nestane, poput SARS-a nakon epidemije 2003.godine.

S obzirom da radi u klinici koja liječi najteže bolesnike oboljele od koronavirusa upozorio je kako se zdravstveni radnici posebno moraju čuvati zaraze te da su izloženi neviđenom stresu.

#related-news_0

“Dodatni stres za medicinske djelatnike je strah da bolest ne donesemo kući svojim najmilijima. To je za sve nas i najveći teret u ovim teškim trenucima. Pazimo se i zato imamo zaštiitnu opremu”, kazao je Krajinović.

Zagrebački infektolog izrazio je zadovoljstvo što se pandemija smiruje u puno zemalja, no upozorava kako opasnost nije prošla te kako su i dalje posebno ugrožene osobe s kroničnim bolestima srca, pluća, bubrega, ali i osobe s oslabljenim imunitetom.

“Zanimljivo je da djeca rjeđe obolijevaju, što je svakako dobro i još nije jasno zašto je to tako. No, djeca itekako mogu biti prenositelji zaraze na starije i kronične bolesnike”, podsjetio je Krajinović.