FOTO Eksplozija uspjela, vrh sjevernog tornja uklonjen sa Zagrebačke katedrale

Vijesti 17. tra 202011:30 > 20:51
MORH

Na zagrebačkom Kaptolu u tijeku je proces uklanjanja sjevernog tornja Zagrebačke katedrale.

20.49 Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u petak je uputio čestitku svim pripadnicima Ministarstva obrane RH i Oružanih snaga RH, inženjerima i svima koji su sudjelovali u uklanjanju dijela oštećenog sjevernog tornja zagrebačke katedrale.

”Čestitam pripadnicima MORH-a i OSRH, inženjerima i svima koji su sudjelovali u uklanjanju dijela sjevernog tornja zagrebačke katedrale, kako bi spriječili njegovo urušavanje nakon potresa”, napisao je Plenković na svom Twitteru.

Poručio je i da će nakon obnove Zagrebačka katedrala, jedan od simbola našega kršćanskog identiteta, opet zasjati u punom sjaju.

18.10 Toranj je odvojen od Katedrale i dizalica ga spušta na tlo.

17.38 Sjeverni bi toranj trebao biti skinut svakog trena. 

16.48 Aplinisti dovršavaju skraćivanje sajli. U ovom trenutku se ne zna kada će se aktivirati eksplozija, javlja Puljić Šego. Danas će svakako biti završeno, dodaje.

15.48 Ponovno spuštaju dizalicu jer su im sajle preduge pa ih moraju skratiti i onda će se opet popeti na toranj.

Kako javlja naša reporterka Iva Puljić Šego, vrh katedrale je omotan, a pripadnici HV-a upravo buše određena mjesta za uklanjanje čeličnih sidrenih klinova na mjestima gdje je nastalo najveće oštećenje. Upravo u te rupe bit će postavljen eksploziv.

N1
N1
N1
Luka Stanzl/PIXSELL
Sanjin Strukic/PIXSELL
Sanjin Strukic/PIXSELL
Sanjin Strukic/PIXSELL
N1
N1
N1
N1
N1
Matija Habljak/PIXSELL

“Danas će sjeverni toranj Katedrale biti uklonjen sigurno, ali ne znamo kada točno. Danas smo imali problema s vjetrom pa se alpinisti nisu mogli popesti. Mi dižemo veliku dizalicu i onda alpinisti zakačuju ove crvene gurtne koje vidite da gore vise. Čim bude naoružanje kompletno postavljeno i spremno, mi krećemo u akciju. Samo spuštanje ne bi trebalo biti puno. Možda 15-ak, 20 minuta da ga spustimo. U trenutku kada ga dole spustimo, ćemo vidjeti u kakvom je stanju. Kad maknemo omote, moći ćete prići bliže tornju i to sve posnimiti. Zasad je sve u redu i nema nikakvih problema što se tiče vremenskih uvjeta”, kazao je Damir Foretić, arhitekt koji radi na obnovi katedrale. 

“Cijeli taj dio koji mi dižemo eksplozivom, to su vrlo mali naboji. Mi smo radili prošli tjedan pokuse u dvorištu katedrale i sve je dobro prošlo”, rekao je Foretić.  

N1

MORH održava konferenciju za novinare na kojoj su opisali postavljanje eksploziva.

Pukovnik Miroslav Car je kazao da su tu da pruže pomoć.

“Za sada je proteklo sve u redu”, rekao je Car.

Dovršeno je punjenje eksplozivom.

“Pukotine su naoružane i začepili smo ih plastičnim kitom, to sprečava krhotine. Bilo je problema zbog vjetra”, rekao je Car. Eksploziv su postavila četiri vojnika.

Istovremeno će se detonirati sve bušotine.

“To je cilj, jer bi u protivnim moglo doći do loma”, rekao je Car. Tako će se lagano odvojiti gornji dio tornja. Očekuju da neće doći do pada tornja već će ga se spustiti dizalicom.

“Zaštitili smo sve sa folijom da bude što manje fragmenata”, rekao je. Očekuju da bude nešto prašine.

“Uvjeren sam da ne bi smjelo doći do bilo kakvog izvanrednog odbacivanja”, rekao je.

“Trenutno puše pet metara u sekundi, dosta se ljulja korpa”, dodao je, prenosi Index

Podsjetimo, prvotna ideja je bila da se toranj Katedrale ukloni u četvrtak, ali je termin prebačen na petak ujutro. Jučer je puhao jači vjetar te je procijenjeno da bi i to ometalo rušenje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.