Glavni državni inspektor priznao da su zatvorili restoran zbog jednog stola

Vijesti 19. tra 202014:30 > 14:33
N1

U Hrvatskoj je trenutačno 1877 zaraženik koronavirusom, u 24 sata bilježi se 39 novih slučajeva. Preminulo je osam ljudi. Od danas je moguće kretati se unutar županija bez e-propusnica.

Andrija Mikulić, glavni državni inspektor, na konferenciji za medije Nacionalnog stožera komentirao je odluku o zatvaranju više od 20 restorana u Zagrebu, Rijeci i drugim gradovima.

“Imamo oko 35.000 ugostiteljskih objekata, od toga je kod 31 objekta utvrđena nepravilnost. Osobno sam se uključio i u ovaj predmet, izdano je usmeno rješenje od strane inspektora za zatvaranje, ali je i stranka pozvana u ponedjeljak da dostavi potrebnu dokumentaciju ako je posjeduje.

VEZANA VIJEST

Nije se radilo o zatvaranju objekta jer se bavio dostavom hrane, nego je netko postavio stol na javnu prometnu površinu i to nije smio. Ako bude profesionalnih propusta od strane inspektora, iskoristit ću zakonske mogućnosti.

Danas sam dogovorio s ministrom turizma Garijem Capellijem, predsjednikom Hrvatske obrtničke komore Dragutinom Ranogajcem, direktorom Hrvatske udruge poslodavaca Davorom Majetićem i potpredsjednikom Hrvatske gospodarske komore Lukom Burilovićem, da će sutra u Državnom inspektoratu biti sastanak u 12 sati s epidemiolozima gdje ćemo razgovarati o detaljima. Nije nam cilj ići represivno prema poduzetnicima, ali poštivanje zakona i zaštita zdravlja su nam osnovne zadaće.

Jučer tijekom dana i danas sam razgovarao s epidemiolozima da se napiše nova uputa vezano za ugostiteljske objekte u smislu ovih pitanja koja vi postavljate i da idemo s određenim relaksirajućim mjerama. Tražimo balans između mjera i realnog života.

Svi koji ispune mjere, to će biti osnova da idemo u obustavu postupka i da ti ljudi mogu raditi. Kad ispune mjere, mi ćemo obustaviti postupak i ti ugostiteljski objekti će moći raditi”, rekao je Mikulić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.