'Zračenje oko zgrada se povećalo za oko dva i pol puta'

Vijesti 19. svi 201519:28 > 19:28
N1

Nakon što je Hrvatska udruga za zaštitu od elektromagnetskog zračenja podnijela Europskoj komisiji prijavu protiv Ministarstva zdravlja zbog kršenja direktive Europske Unije o izloženosti radnika elektromagnetskom zračenju, oglasilo se i ministarstvo.

Kako je naglašeno, Ministarstvo zdravlja primijenilo je svjetske i europske standarde prilikom izrade nacionalnih propisa za područje elektromagnetskih polja, u svrhu zaštite ljudskog zdravlja.
Ministarstvo odgovara da su u izradi pravilnika primijenili smjernice Međunarodne komisije za zaštitu od neionizirajućeg zračenja te da je Pravilnik usklađen s EU Direktivom 35 u pogledu izloženosti radnika koji rade s izvorima elektromagnetskih polja.

PROČITAJTE JOŠ

O ovoj temi u Dnevniku u 22 razgovarali smo s Marjom Čolak, potpredsjednicom Hrvatske udruge za zaštitu od elektromagnetskog zračenja.

Što je po vama najspornije u Novom pravilniku koje je donijelo Ministarstvo zdravlja?

”Puno toga. Prvenstveno, djeca su ugrožena skupina. Zračenje oko zgrada se povećalo za oko dva i pol puta. Ministarstvo zdravlja smo upozorili na to”, rekla je Čolak.

Kakva je situacija u Europi, a kakva u Hrvatskoj?

”Jedina smo zemlja u Europi gdje ne treba vaditi građevinsku dozvolu. Vi kad kupujete nekretninu niste obaviješteni da će vam kraj kuće sagraditi baznu stanicu. Dakle, na dvostrukom ste gubitku. Em vas zrače, em gubite na vrijednosti nekretnine”, kaže Čolak

Istraživanja o utjecaju elektromagnetskog polja na zdravlje prilično su oprečna. Koji su to mogući negativni učinci koje je utvrdila struka? Da li postoji i jedna liječnička dijagnoza iz koje bi bilo razvidno da je određena bolest isključivo uzrokovana elektromagnetskim zračenjem?

”Mišljenje Svjetske zdravstvene organizacije je da zračenje ima kancerogena svojstva. Studije potvrđuju da u krugu od 300 metara od bazne stanice ljudi oboljevaju”, rekla je Čolak.

Kakve sankcije u slučaju vaše prijave može dobiti Ministarstvo zdravlja?

”Sankcije su preteška riječ. Za očekivati je da će Europska komisija tražiti da se povuče pravilnik”, zaključuje Čolak.