Član izvršnog odbora HUP-a: Otpremnina Jakeliću neprihvatljiva s moralne strane

Vijesti 27. tra 202012:04 > 12:13
N1

Sadmir Hošić, član izvršnog odbora HUP-a u N1 Studiju uživo govorio je o aferi Bernarda Jakelića i isplaćenoj otpremnini nakon što ga je više žena optužilo za seksualno uznemiravanje.

Član izvršnog odbora HUP-a Sadmir Hošić smatra da Hrvatska udruga poslodavaca ima veću društvenu odgovornost i da je isplata otpremnine u svjetlu optužbi neprihvatljiva s moralne i etičke strane.

VEZANE VIJESTI

“Jesu li sporazumni raskid odnosa i otpremnina pravno utemeljeni ne sumnjam, ali moralno to nije ispravno. Mislim da je HUP trebao drugačije reagirati, da je tad trebao poslati jasniju poruku, kako nama članovima, tako i javnosti. Da je HUP u trenutku kad je priča izašla u javnost, da je dao izvanredni otkaz, danas to ne bi bila tema”, rekao je Sadmir Hošić.

Prema informacijama objavljenim u medijima, mnogi članovi izvršnog odbora nisu bili zadovoljni tim postupkom i Hošić kaže da su sazvali sjednicu te zatražili odgovore od uprave.

“Dobili smo odgovore da je sporazumni raskid ugovora napravljen da se g. Jakelić makne iz HUP-a, jer tako štite djelatnice, i s druge strane da je to način na koji su minimizirali potencijalnu štetu. Možda jesu minimalizirali financijsku štetu, ali s moralne strane su napravili puno veću štetu. Nisam taj koji može suditi, ali s obzirom na sporazumni otkaz pretpostavljam da je priča pravno završena”, istaknuo je i dodao da je visina otpremnine i za njih poslovna tajna.

#related-news_0

Na pitanje može li se ta otpremnina stornirati, Hošić je rekao da se odluka može propitkivati kao svaka druga, ali može li se pravno nešto učiniti, sumnja:

“Ako smo se sporazumjeli, vjerojatno nema povratka na staro. Trebalo bi vidjeti kako je ta odluka potpisana i ako unutar sam institucije netko to bude propitkivao odluku, možda postoji mogućnost da se dobije odgovor, ali ovo što je napravljeno je gotovo.”

Ponovio je da je HUP trebao drugačije reagirati te da će se upravo zato njihova odluka još neko vrijeme propitkivati.

“Ako spor završi osuđujućom presudom, možda postoji mogućnost da se pitanje sporazumnog raskida ponovno stavi kao tema. To će se onda unutar institucije raditi. Za mene je šteta učinjena, poruka je kakva je, što će biti za godinu-dvije, ne znamo”, dodao je.

Hošić kaže da je u HUP dolazio na unaprijed dogovorene sastanke pa je i Jakelića susretao nakratko, a o svemu je doznao iz medija:

“Iznenadio sam se jako i žalostan sam jer je HUP ustanova u koju rado dolazim.”

#related-news_0

Smatra da su se zaposlenice obratile Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova Višnji Ljubičić jer nisu imale povjerenja reći nešto unutar same institucije. Radi se o teškim optužbama, kazao je, puno je žena koje su uspjele skupiti hrabrost i prijaviti to, a zašto nisu prijavile organizaciji, smatra da se vjerojatno radil o strahu pa je bilo jednostavvije obratiti s pravobraniteljici.

Vodstvo HUP-a osudilo je cijelu situaciju, no Hošić smatra da se to nije smjelo ni dogoditi.

“Radi se o 14 žena. Da je jedna u pitanju, bilo bi previše, ali 14 ih je i ne možemo zažmiriti, moramo to najjače osuditi. HUP je morao poentirati u ovom trenutku na težak, teži način od sporazumnog radskida i reći da nema mjesta nasilju, ne u HUP-u nego u društvu. Tu poruku su trebali poslati i jako mi je žao što to nije tako napravljeno”, istaknuo je.

Govoreći o oporavku gospodarstva rekao je da će biti izazovno nastaviti poslovanje. Pitanje je hoće li se uopće isplatiti otvoriti ugostiteljski objekt koji će imati smanjene kapacitete da bi se držali pravila koje će Stožer donositi radi situacije s virusom. Logično je, kaže, da će im promet pasti i misli da se mnogima tako neće isplatiti raditi.

“Možda će se u prvom valu otvoriti neki kafići, ali očekujemo i brzo zatvaranje kafića i tersa. Ta mjera postupnog otvaranja ostavit će dojam da se ide prema normalizaciji, ali neće puno pomoći oporavku gospodarstva”, rekao je Hošić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.