Srića: "Ova situacija se koristi kako bi se što prije pribjeglo izborima"

Vijesti 28. tra 202009:49 > 09:55
N1

Pulmolog i koordinator SDP-ovog savjeta za zdravstvo Saša Srića bio je gost Novog dana.

S jučerašnjim danom započelo je u Hrvatskoj i popuštanje mjera. Jedan od sektora koji će se polako početi vraćati na staro je i zdravstvo. Kako će to izgledati, što će biti s odgođenim pregledima, kakvo je stanje među zdravstvenim radnicima, ali i nezdravstvenim osobljem upitali smo pulmologa Sašu Sriću.

Srića kaže kako je Hrvatska prošla prvi val epidemije te kako su za to zahvalni i svi radnici u zdravstvenom sustavu, ali i građani koji su se pridržavali mjera i slušali upute. Međutim, on smatra kako je s ublažavanjem mjera trebalo još malo pričekati.

VEZANE VIJESTI

“Po meni se trebalo sačekati još možda tri tjedna. Možda je to trebalo ići postupnije”, kazao je Srića. “Recimo, s jučerašnjim danom recimo čuo sam više primjera da nije bilo distance u javnom prijevozu gdje je prvotno rečeno da će se držati distanca”, kaže Srića.

Iako smatra da ne treba dizati paniku, kaže da su mjesta poput javnog prijevoza, škola, sportskih dvorana rizičnija. Što se tiče rada zdravstvenih ustanova, Srića je rekao kako su neki dijelovi zdravstvenog sustava, poput onkološkoga, funkcionirali i tijekom epidemije.

“Funkcionirao je sistem onkoloških bolesnika, dnevni pogon onkologije se nije prekidao. Vjerujem da će zdravstveni sustav biti spreman zahvaljujući prije svega entuzijazmu radnika, ali i sustavu rotacija koji je bio upogonjen. Jedan dio radnika je radio, drugi zasluženo odmarao”, smatra Srića.

Što se tiče savjeta onima koji će sada početi obavljati preglede, Srića apelira na one s kroničnim bolestima i stanjima koja nisu potencijalno ugrožavajuća da se ne žure, kako bi u bolnicama postojala mogućnost održavanja distance. Također kaže kako bi se pacijenti prvo trebali javiti svojim liječnicima obiteljske medicine i to telefonskim putem, sve s ciljem sprječavanja širenja zaraze.

Očekuje li se drugi val epidemije?

“Prema svim epidemiološkim iskustvima možemo reći da se drugi val može očekivati. Hoće li to biti na jesen ili zimu teško je reći, jer taj virus nije do sada pokazao da će ga visoke temperature zaustaviti. U kojem će to smjeru ići teško je reći jer se radi o jednolančanom RNK virusu. On će vjerojatno mutirati, lako je moguće da će mutirati. Očekujemo da će mutacija ići prema smjeru blažeg oblika”, smatra Srića.

Kako će se zdravstvo postaviti?

“Što se tiče samih pacijenata koji su hospitalizirani pokušava se izbjegavati nepotrebne hospitalizacije, osim za one pacijente za koje je to nužno. Problem listi čekanja će se sigurno opet aktualizirati, zasigurno će se opet povećati”, kaže Srića.

“Morat će napraviti prilagodba na ovaj tranzicijski dio, prije svega nećemo smjeti zaboraviti priču s Covid infekcijama. Rad u smjenama će biti beskrajno bitan, a bit će potrebno naglasak staviti na dnevne bolnice koje će opet biti spasonosne”, smatra on.

#related-news_0

Treba se usmjeriti i na Imunološki zavod, kaže Srića, jer je on jako bitan zbog derivata iz krvne plazme, protuotrova i općenito zbog vlastite proizvodnje kako ne bismo bili ovisni o izvozu. Srića dodaje kako bi Imunološki zavod bar donekle mogao smanjiti dio duga u zdravstvu.

“Imunološki zavod je pitanje nacionalnog interesa jer ne bismo morali ovisiti o vanjskom dugu, ne bi opteretio državni proračun. Što se financija tiče, prije ove krize je dug prema veledrogerijama bio preko 4,7 milijardi kuna. Jedan dio tog duga bi se mogao drastično smanjiti oživljavanjem Imunološkog zavoda. Dugovi su veliki, koliko su narasli teško je reći”, smatra Srića.

Ovo je izborna godina i pitanje koje se trenutačno često čuje u javnosti je ono datuma izbora. Hoće li biti na jesen kada se očekuje potencijalni drugi val epidemije ili na ljeto? Tako je sinoć premijer Plenković kazao kako se nalazimo u izbornoj godini i hoće li izbori biti na jesen ili ljeta nijanse. Srića smatra kako bi se svim strankama trebala dati prilika da obave terenski rad.

“U prvoj fazi smo bili afirmativni, bilo smo svi u nadstranačkoj borbi. U ovom trenu nažalost moram reći da se ova situacija koristi kako bi se što prije pribjeglo izborima. Mi tražimo korektnu i ‘fair play’ utakmicu. Nije potrebno ići na prijevremene izbore”, kaže Srića.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.