SSSH za Praznik rada organizira e-prosvjed: "Radnicima hvala – ali prvo prava"

Vijesti 28. tra 202012:55 > 13:04
SSSH

Savez samostalnih sindikata Hrvatska (SSSH) za Praznik rada organizira e-prosvjed putem Zooma i Facebooka.

Epidemija korona-virusa ne dopušta održavanje tradicionalne sindikalne povorke i javnoga prosvjeda povodom Međunarodnog praznika rada. Stoga će Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) ove godine, po prvi puta u povijesti organizirati e-prosvjed putem platforme Zoom.

E-prosvjed održat će se 1. svibnja 2020. godine, pod sloganom “Radnicima hvala – ali prvo prava”, od 11,00 sati do 12,00 sati.

VEZANE VIJESTI

Ova kriza još je jednom pokazala vrijednost svih radnika za funkcioniranje društva i naš svakodnevni život. To se odnosi na zdravstvene radnike, ali i one koji su rijetko u fokusu javnosti, a bez čijeg se rada normalan život ne može odvijati, kao što su trgovci, čistači, skupljači otpada, policajci, vatrogasci, graditelji i drugi, navodi SSSH u priopćenju.

“Ne smijemo zaboraviti ni sve one radnike koji zbog epidemioloških mjera uopće ne mogu raditi, iako je i njihov doprinos našem životu značajan. Mnogi im ovih dana zahvaljuju, ali radnicima su prvo potrebna bolja prava – veće plaće, bolji uvjeti rada, uključujući i bolju zaštitu zdravlja i sigurnosti na radu, prava koja će se poštovati.

Kriza je jasno pokazala neodrživost postojećeg društveno-ekonomskog sustava. Još jednom će se ogroman javni novac potrošiti na sprečavanje kolapsa ekonomije. Radnici će podnijeti dvostruku žrtvu – na svojim plaćama i radnim mjestima, ali i kao porezni obveznici.

#related-news_0

SSSH za Međunarodni praznik rada želi poslati poruku kako je ova kriza prilika da jasno kažemo da nema povratka na staro, nego da je vrijeme za novu paradigmu društvenog i ekonomskog razvoja. Ona mora biti socijalno pravednija, ali i napokon ozbiljno adresirati problem ekološke održivosti našeg planeta. Novi smjer društveno-ekonomskog razvoja mora biti temeljen na načelima ekonomske demokracije i socijalne pravednosti. Vodeći računa podjednako o ekonomskoj i socijalnoj dimenziji, javne politike moraju jačati solidarnost i socijalnu koheziju, te smanjivati siromaštvo i socijalnu nejednakost”, navodi se u priopćenju za medije SSSH.

U virtualnom prosvjedu radnice će svjedočiti o utjecaju krize na njihov rad i radna mjesta, a vodstvo SSSH govorit će o našim zahtjevima i viziji rada i svijeta po mjeri čovjeka i budućnosti koja nas čeka kad najgori dio epidemije prođe. U prosvjedu će sudjelovati i udruge civilnoga društva koje će govoriti o drugim aspektima krize i rješenjima.
E-prosvjed prenosit će i na Facebook stranici SSSH. SSSH poziva građane da se za sudjelovanje u prosvjedu registriraju preko poveznice: https://docs.google.com/forms/d/1tjJwJsoyaBjNJ2xmX9gGyeEmOP424XJxVZTBZ5b4GVg/viewform?fbclid=IwAR1jqSyq_d_cs5UB100xdwQEImu2GBZ4vYjNBGENugUHJmYz_Z0immQ6gkU&edit_requested=true) te posvjedoče o uvjetima u kojima rade i daju podršku našim zahtjevima za promjenom paradigme, za izgradnjom svijeta i rada po mjeri čovjeka. Po registraciji, dan prije prosvjeda građani će dobiti upute za uključenje u sastanak odnosno prosvjed, navodi se u priopćenju medijima SSSH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.