Kako do liječničkog pregleda kod vašeg liječnika ili u bolnici?

Vijesti 05. svi 202012:02 > 12:07
KBC Rijeka

Članica izvršnog odbora KOHOM-a i obiteljska liječnica iz Svete Nedelje Ines Balint u emisiji "Dobro jutro Hrvatska" kazala je da u pandemiji koronavirusa liječnici obiteljske medicine nisu prestali raditi. Radili su u režimu u kojem će raditi i sada sukladno preporukama ministarstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Balint je kazala da su liječnici poštivali pravilnik o radnom vremenu i da su primali potrebite pacijente. Naglasila je da su liječnici po preporukama europskih udruženja specijalista obiteljske medicine zahtijevali da se pacijent prije dolaska naruči za sva ona stanja koja nisu hitna.

“No, naručit će se i za hitno stanje. Bitno je da zaštitimo pacijenta, da uđe u ordinaciju koja je dezinficirana i da postoji što manja mogućnost da dođe u kontakt s virusom ukoliko je boravio u prostoru čekaonice, tamo je bio netko tko ima virus a zdrav je. Zato su uvedene ove mjere. Znači vrata naših ordinacija su zatvorena. Postoji zvono, telefon, telefonske sekretarice za naručivanje kroničnih terapija, postoji e-mail. Mi se javimo i vršimo trijažu”, dodala je Balint za HRT.

Istaknula je da se za liječnike obiteljske medicine ništa nije promijenilo od ožujka pa do danas. Balint je kazala da liječnici obiteljske medicine rade i u Covid ambulantama koje su formirane pri pripadajućim domovima zdravlja.

Pohvalila je građane jer se pridržavaju svih mjera pri dolasku kod obiteljskog liječnika, ali je naglasila da ljudima nedostaje neposredan kontakt pa i razgovor s nadležnim liječnikom.

VEZANE VIJESTI

Balint je kazala da trenutno nema crijevnih i streptokoknih infekcija, jer se smanjio socijalni kontakt među ljudima. Naglasila je da se građani, a ni zdravstveni djelatnici ne mogu opustiti s popuštanjem mjera da se zaraza koronavirusom ne bi vratila.

Balint je poručila da se hitni pacijenti također trebaju javiti u ambulante obiteljske medicine zbog dijagnostike te da se vidi gdje se pacijent treba uputiti na daljnju obradu.

Liječnica je dodala da s popuštanjem mjera postoji vjerojatnost većeg broja zaraženih osoba koronavirusom jer se prenosi kapljičnim putem.

“Očekujemo kada ovo krene da će se povisiti broj oboljelih koje ćemo mi detektirati”, kazala je.

Apelirala je na građane da se pridržavaju mjera i kada odlaze kod liječnika zbog zaštite zdravstvenih djelatnika.

Zamjenik ravnatelja bolnice Zadar Edi Karuc kazao je u emisiji “Zajedno za zdravlje” da je i bolnica u Zadru kao i ostale bolnice u Hrvatskoj krenula s popuštanjem mjera, ali uz stroge epidemiološke mjere.

“Mi nismo ništa ukinuli ali smo se odlučili na povećavanje naših usluga za pacijente. Povećali smo broj dijagnostičko-terapijskih postupaka i u tu svrhu smo se malo drugačije organizirali. Postupno pozivamo ljude koji su prije bili na listama čekanja prema hitnosti, prema težini stanja. Dnevno obrađujemo sve više i više ljudi”, dodao je Karuc.

#related-news_0

Naglasio je da ovaj tjedan imaju u planu oko 20-30% povećati broj pacijenata koje će pregledavati.

Istaknuo je da su se počele stvarati gužve ispred ambulanti u bolnici Zadar te je pozvao građane da ne dolaze u bolnicu nepotrebno. Karuc je kazao da će svaki pacijent biti pozvan i dobit će točan termin za pregled.

Dodao je da pri ulasku u bolnicu postoji šator gdje će pacijent dati svoju amnezu i izmjerit će mu se temperatura. Nakon toga bit će upućen u nadležnu ambulantu. Istaknuo je da se na dva mjesta obavljaju trijaže.

“Otvorit će se i sporedni ulazi da se smanje gužve”, kazao je zamjenik ravnatelja.

Predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Brankica Grgurić kazala je da očekuje da će svakim danom u bolnicama biti sve veće gužve, jer su pacijenti čekali da obave svoje preglede.

Grgurić je kazala da će pacijenti biti pozvani te će dobiti svoje termine. Tako će se zadržati distanca u dijagnostičkim procedurama. Dodala je da su u vrijeme pandemije zaraze koronavirusom djelatnici radili i po 24 sata.

#related-news_0

“Medicinske sestre radile iz dva aspekta. Da smanje socijalne kontakte, a s druge strane bio je problem prijevoza kako doći na posao”, dodala je.

Istaknula je da medicinsko osoblje često radi prekovremeno i to ukazuje na nedostatak kadra. Gregurić je kazala da će se sada sigurno raditi popodne i vikendom, jer će medicinske sestre zvati pacijente.

Apelirala je na sve pacijente da ne dolaze u bolnicu ranije već točno u svom terminu, eventualno 10 minuta ranije kako ne bi zauzimali prostor u čekaonicama.

“Socijalna distanca je jako bitna”, ponovila je Gregurić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram