Selanec: Njemački ustavni sud neviđeno udario na autoritet Suda Europske unije

Vijesti 07. svi 202012:06 > 12:54
N1

Sudac Ustavnog suda Goran Selanec u N1 Studiju komentirao je odluku njemačkog Ustavnog suda kojom dovodi u pitanje izvanredne mjere Europske središnje banke (ECB).

“Njemački ustavni sud donio je odluku kojom je doveo u pitanje važan program kojim je Europska središnja banka 2015. godine, na vrhuncu dužničke krize, dopustila kupovanje vrijednosnih papira javnog sektora središnjim bankama država članica kako bi povećala likvidnost na tržištu i time kontrolirala inflaciju, no i spriječila defragmentaciju monetarne politike među državama članicama i raspad eurozone, odnosno smrt eura. Taj program je doveden u pitanje odlukom njemačkog ustavnog suda koji je naložio, smatrajući da je program izašao izvan nadležnosti, svim njemačkim državnim tijelima da se, u slučaju da Europska središnja banka u periodu u od 3 mjeseca ne opravda taj program, povuku iz tog programa u Njemačkoj. To se odnosi na njemačku Središnju banku koja će povlačenjem možda dovesti u pitanje stabilnost eurozone”, objasnio je Selanec.

Dodaje kako ova odluka ima niz otvorenih pitanja poput nezavisnosti Europske središnje banke, nadređene uloge europskog pravnog poretka nacionalnim pravnim poretcima, te kako će se reflektirati na novi program koji treba spašavati države članice od moguće recesije zbog krize izazvane pandemijom koronavirusa.

VEZANE VIJESTI

Ističe, jedna od najproblematičnijih aspekata ove odluke tiče se funkcioniranja europskog pravnog poretka.

“Njemački ustavni sud si je po prvi put uzeo za pravo reći da će on kontrolirati granice ovlasti koji su države članice prenijele na EU, ovlasti koje ima Europska središnja banka. Najvažniju riječ je imao Sud Europske unije, kojeg se do sada nitko nije usudio dovesti u pitanje. Njemački ustavni sud se u odluci koristio grubim terminima, ozbiljni sudovi rijetko će reći da je tako bitan sud sudio arbitrarno i prekoračio ovlasti. Njemački ustavni sud je izborom pravnog jezika u obrazloženju izravno i neviđeno udario na autoritet Suda Europske unije”.

Selanec dodaje i da je Sud Europske unije na prvoj liniji obrane nezavisnosti sudstva Europske unije, posebno u državama članicama, te da se može samo zamisliti kako se u njima čita ova odluka njemačkog ustavnog suda i kako se na nju može reagirati kada su u pitanju temeljna ljuska prava, vladavina prava i demokracija”.

“Kada pročitate tu odluku s tim izrazima, postoji rizik da je otvorena Pandorina kutija, dolazi u pitanje nadređenost europskog pravnog poretka nacionalnim poretcima. Vidjet ćemo hoće li i drugi ustavni sudovi sebi dati za pravo dovođenje u pitanje Suda Europske unije”, zaključuje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.