Štromar: "Do 20.000 kuna svakom građanu za dimnjake, do 8.000 kn za bojlere"

Vijesti 12. svi 202010:09 > 10:10
Jurica Galoic/PIXSELL

Ministar graditeljstva Predrag Štromar na press konferenciji u Zagrebu rekao je da će Zakon o obnovi Zagreba nakon potresa ići u javnu raspravu, a za dan ili dva znat će se hoće li se donijeti nakon parlamentarnih izbora.

“Izuzetno je kompleksan, obnavljat ćemo objekte pet, deset i više godina….  Sveobuhvatan je i zadire u puno zakona, moramo napraviti veliku javnu raspravu”, rekao je.

N1

Sa 141 milijunom kuna pomoći će građanima sanirati dimnjake i bojlere, a pomoć je namijenjena stanovnicima Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije i Grada Zagreba. A ovaj tjedan će donijeti još odluka, govori ministar.

VEZANA VIJEST

“Ministarstvo imovine objaviti će poziv, unajmit će prazne stanove, a pozvat će i sve potrebite obitelji… Utvrdit će se i za sve crvene i žute zgrade jesu li za upotrebu ili nisu. Ako nisu, naći će im se adekvatan smještaj”, kaže pa dodaje:

“Obnova će trajati godinama, moramo imati kvalitetan zakon.”

Država će građanima čije su nekretnine oštećene u potresu pokrivati i račune, a ministar najavljuje aplikaciju kako bi sve bilo transparentno.

Aplikacija za kontrolu računa

“Kad računi budu dolazili, imat ćemo aplikaciju kojom ćemo kontrolirati račune za svaki stan, zgradu i kuću i vidjet krši li netko redovna pravila. Aplikacija će biti javna, svi će moći transparentno pratiti na što se ulaže ili troši novac iz proračuna i drugih izvora”, rekao je. Dodaje da rade sa Svjetskom bankom i Europskom komisijom te očekuju novac.

“Kad novac dođe, svi će znati u kojem postotku ćemo kojim radovima pomoći građanima. Zasad, do 20.000 kuna svakom građanu za dimnjake, do 8.000 kn za bojlere”, rekao je.

Hoće li Zakon biti donijet nakon izbora, Štromar kaže da ćemo to vidjeti za dan-dva.

Poslušajte izjavu ministra Štromara.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.