Ovako će izgledati novi Zavod za forenzičku psihijatriju

Vijesti 22. svi 201518:52 > 19:00
N1

Na jesen počinje gradnja Zavoda za forenzičku psihijatriju u zagrebačkom Vrapču koja se čeka već godinama! Projekt je to vrijedan više od 73 milijuna kuna, a većina je financirana europskim novcem.

Odjel će se protezati na 5.200 kvadrata, a primat će 70-ak pacijenata, koji na liječenje ne dolaze jer žele, nego jer moraju po odluci suda.

Danas su ovdje derutne sobe, uski hodnici, vrata koja se preklapaju. Osim što se radi o humanom problemu također se radi i o sigurnosnom riziku.

Pacijenti s ovog odjela kući ne idu dok ne prestanu predstavljati opasnost za društvo. U prosjeku prolaze oko tri godine terapije.

Uvjeti tako utječu i na duljinu boravka pacijenata koji su na odjelu uglavnom zbog ubojstava, pokušaja ubojstava i sličnih nasilnih kaznenih djela. U novom centru koji je nekoliko minuta hoda od starog bit će smješteni u jednokrevetne ili dvokrevetne sobe.

Gradnja je godinama odgađana. Nekoliko puta projekt je ušao kao plan u državni proračun, pa iz njega izašao, a sada je otvoren javni natječaj za izgradnju čiji se početak  očekuje na jesen.

Više pogledajte u prilogu Vanje Kranic.