Ranko Ostojić: Pa nije sramota staviti grb pored auspuha

Vijesti 26. svi 201508:47 > 08:47
N1

Gost Novog dana Tihomira Ladišića bio je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

Jesu li zbog događaja u susjednim zemljama ili široj regiji u Hrvatskoj pojačane mjere sigurnosti i nadzora?

“Još od vremena terorističkog napada u Parizu Hrvatska je dizala nivo sigurnosti. Napravili smo maksimum da se što manje malteretira ljude na graničnim prijelazima”.

Jesu li pojačane mjere u radu sigurnosnih službi?

“Naravno. Nema tu nikakve posebne tajne. Upravo koncentracija oko toga da to može napraviti izuzetno velike posljedice, naravno da je podignuta razina koordinacije i rad sigurnosne službe”.

Koliko je u ovom trenutku ljudi u Hrvatskoj pod mjerama neposrednog ili posrednog nadzora?

“Zaista takav podatak nemam. Ne rješava se to na taj način. Puno je važnija kvalitetna razmjena podataka s našim partnerima i susjedima. Naši građani sigurno ne moraju biti zabrinuti da se događaju neka masovna prisluškivanja. Nema 40 tisuća prisluškivanih osoba. Tu se radilo samo o izlistavanju i pronalasku vlasnika prepaid telefona. To je puno manje nego prije. Surađujemo i s Interpolom i s Europolom, ocijenjeni smo kao jedna od najaktivnijih članica. Hrvatska promptno i na vrijeme izvršava sve svoje obveze.

Može li se govoriti o porastu internetskog kriminala i u kojim područjima?

“Opasnost od interneta i iskorištavanja djece preko interneta je nešto zbog čega smo unaprijedili Odjel za kibernetički kriminal. Internet je važan kod radikalizacije osoba koje su tome sklone. Sposobnost postoji, tehnika postoji, jednako tako i svijest kod građana, zato je važno da bude što više takvih prijava. Imamo puno akcija koje su upravo preko društvenih mreža i “Red Button” gdje i sama djeca imaju jasne i jednostavne upute za prijavu. Raste broj takvih dijela. Ali raste broj prijava, što je dobro. Uspjesi policije koji su napravljeni na tom području su važni”.

Imate li novih saznanja ili naznaka o mogućem rješenju ubojstva Vinka Žuljevića Klice? Postoje li indicije o pojačanim djelovanju kriminalnih klanova?

“Vi bi za to znali kad i ja. Intenzivno se radi na razrješenju tog ubojstva. Posljednjih pet godina nije bilo takvih ubojstava. Prošle godine smo imali samo 35 ubojstava, za razliku od prije deset godina kad ih je bilo preko sto. Vjerojatno se ubojstvo ne bi ni dogodilo da nema takvih grupa. Netočno je da sam rekao da ne postoje kriminalne grupe. Na tome se intenzivno radi i tu borba ne prestaje. Organizirani kriminal želi se probiti što više i s tim se možete nositi samo ako na tome intenzivno radite”. 

Koliko je neriješenih slučajeva najtežih kaznenih dijela?

“Za vrijeme mog mandata osnovan je Odjel za hladne slučajeve s ciljem da se takvi slučajevi nikad ne zatvaraju. Nema policije na svijetu koja može kazati da je sve riješila.

Što smatrate najvrijednijim rezultatom u izvještaju o radu ministarstva unutarnjih poslova za prošlu godinu?

“Bitno je da su svi trendovi pozitivni. Također, raste broj kaznenih prijava zapljene droge što je dobro i rezultat je koordiniranog rada”.

“Do kraja godine imat ćemo rješenje za registarske pločice”

Zašto ste iznenada odbacili prihvaćeno dizajnersko rješenje registarskih pločica?

“MUP nije stvorio konfuziju. Komunikacija preko medija nije bila prihvatljiva za nas. Većina građana RH htjela je i grb Hrvatske, dizajneri su to i napravili, a nakon toga su vjerojatno pod pritiskom kolega odustali. Natječaj neće propasti i uskoro ćemo imati rješenje. Žao mi je što prvonagrađeni nisu komunicirali s nama koji smo ih platili nego putem medija. Ta rješenja nisam ja napravio nego oni.

“Nemam namjeru prisiljavati nikoga da odgovori zašto je odustao. Mi ćemo dobiti rješenje. Nema nikakvih rokova i problema. To će vjerojatno samo malo pomaknuti početak izrade tablica. Ove tablice bile su rezultat dvogodišnjeg transparentnog rada. Dizajneri se očito ne slažu s tim da većina građana želi grb na pločicama.

U natječaju je pisalo da se primjene zahtjevi MUP-a i stavi vizualni identitet Hrvatske. Moram odbiti kombinaciju da je sramota hrvatski grb kraj auspuha, ali dizajnerima ne smeta zastava EU pored auspuha. To nema nikave veze s Tomislavom Karamarkom i HDZ-om nego s poštivanjem odluke većine. Bit će to sigurno do kraja godine, no mi nemamo nikakve rokove za te tablice. Ovo ćemo rješenje predstaviti čim bude gotovo”.

Kako komentirate tvrdnju da je najavljena zamjena osobnih iskaznica potpuno nepotrebna?

“Cijene osobnih iskaznica u RH su otprilike deset puta ili čak dvadeset puta manje nego u ostalim zemljama EU. Mi smo osigurali da to bude dokument s certifikatom. Jedino je problem što EU propisuje trajanje od pet godina”.

Jeste li ikada dobili sličan zahtjev onom o sigurnosnoj procjeni izvođenja kazališne predstave “Elementarne čestice” u Dubrovniku?

“Dobivamo svaki dan neki sličan zahtjev. Ovdje se radilo o situaciji u kojoj je ta predstava sigurnosni rizik i to podrazumijeva dodatne troškove za osiguranje. Postavlja se pitanje tko je to tražio i zašto. To nije bez razloga. Sami organizatori su to tražili. Pitanje Mani Gotovac, župana i plaćanja MUP ne interesira, ali organizator ima pravo zatražiti takvu procjenu”.

“I koncert Bore Čorbe bio bi sigurnosni rizik”

Biste li danas ubažili svoju tvrdnju kako je MichelHouellebecq “deklarirani islamofob”?

“Ja da ublažim to? Zbog čega? Pa on to sam kaže. Njega danas čuva francuska policija. Zašto to njega ne pitate? On će vam sam odgovoriti. Ja sam rekao da on je to što jest, i optužen je za islamofobiju i rasizam, ali Francuska mu je dozvolila da bude takav. Ovdje se radilo o tome da mi imamo predstavu koja bi trebala biti odrađena u Dubrovniku kao redovni program. To zahtjeva ozbiljan angažman hrvatskoj policiji. Mi ne bježimo od terorista nego im ne želimo davati povod. Ministar nije taj koji zabranjuje predstavu, ali to jest sigurnosni rizik. Mislite li da bi koncert Bore Čorbe bio sigurnosni rizik u Hrvatskoj? I tada bi rekao da je to sigurnosni rizik. Vidjet ćemo hoće li dubrovačkoj policiji trebati dodatne snage i organizatori moraju platiti dodatno osiguranje”.

Imate li procjenu koliko je utrošeno na osiguranje sigurnosti u Savskoj 66?

“Javno okupljanje je ustavna sloboda, a javne priredbe su nešto drugo gdje organizatori plaćaju dodatno osiguranje. Pogledajte u gradskom uredu imaju li organizatori u Savskoj dozvolu za boravak tamo. Imaju, to pitajte Grad Zagreb. Imaju li dozvolu za javno okupljanje, nemaju i zbog toga su dobili prijavu”.

Kada će Hrvatska biti spremna za Schengen?

“Nama od 1.7. počinju teči rokovi. Izborili smo se da odmah budemo evaluirani na početku 2016. Tada prolazimo tehničku evaluaciju no i to nije ulaznica u Schengen. Nakon toga slijedi politička odluka i bit će potrebno puno lobiranja. To bi bila velika prednost za Hrvatsku i hrvatski turizam”, zaključio je ministar Ostojić.