Kristian Krpan: "Cilj je da mjere pomoći poduzetnicima ostanu trajno"

Vijesti 12. lip 202017:56 > 18:01
N1

U Newsroomu je gostovao Kristian Krpan, predsjednik granske Udruge metalne industrije pri HUP-u i radne skupne koju je imenovao ministar Josip Aladrović, a koja je radila na izradi novih mjera potpore gospodarstvu o kojima je Krpan i govorio.

Na početku su bile potrebne široke mjere jer nismo puno znali, istaknuo je Kristian Krpan i dodao da je cilj zaštiti radno mjesto ovim mjerama dok je poslodavac tu administrator.

VEZANE VIJESTI

Naveo je primjer njemačkog gospodarstva koje ima fondove za pomoć kojima poslodavac može pristupiti da se izbjegnu otpuštanja dok sam ne razjasni kako dalje. Naglasio je da je važno donijeti fleksibilne mjere jer su neke tvrtke bile u problemima, neke će tek upasti u probleme, a budućnost je nemoguće predvidjeti.

“Sve tri strane imamo konsenzus”, rekao je o dogovorima poslodavaca, sindikata i Vlade i dodao: “Brzo smo postigli osnovni dogovor. Cilj je onima, koji imaju problem, omogućiti da prežive naredni period.”

Mjere su predviđene do kraja ove godine, no kaže da im je cilj da ovakva vrsta mjere preraste u trajnu odredbu, odnosno mjeru. Rekao je da je prva mjera donesena brzo, no bila je potrebna iako ne služi na čast kolegama koji nisu usmjerili novac na adrese koje su trebali.

“U novoj mjeri su jače kontrole da poslodavci ne zloupotrebljavaju mjeru, nikome nije u cilju izigrati propise”, naglasio je.

Na pitanje hoće li izborni procesi smetati gospodarstvu Kristian Krpan odgovara da pravog odgovora nema:

#related-news_0

“Ne znamo što nas čeka u budućnosti. Društvena nestabilnost ne odgovara gospodarstvu, a izbori su sami po sebi društvena nestabilnost. Što nas čeka u 9. i 10. mjesecu ne znamo, nadamo se da ćemo što prije dobiti stabilnu Vladu s kojom možemo razgovarati dalje.”

Posao radne skupine je gotov, a Krpan se nada da će predstavnici ministarstva izaći s novim mjerama te da će održati obećano – a to je da mjere idu i za lipanj. Mjere su zasad donesene za poslodavce koji imaju 10 i više zaposlenih, a nada se da će se pronaći mjere i za one “najmanje”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.