Hrelja otkrio prve poteze ako postane ministar rada i mirovinskog sustava

Vijesti 17. lip 202012:36 > 12:46
N1

Gost N1 Studija uživo bio je predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja koji je rekao da u Restart koaliciji trenutno vlada ozračje optimizma i naglasio da su svi prijedlozi HSU-a ušli u sadašnji program koalicije, a dobri su kako za sadašnje, tako i za buduće umirovljenike.

Kao što je već i ranije najavio u programu N1 Televizije, spreman je sudjelovati u izvršnoj vlasti te, ako se prilika ukaže, ima aspiracije postati budući ministar rada i mirovinskog sustava.

“Koaliciji sam na raspolaganje dao životno i političko iskustvo, ako se dogovorimo, HSU je zainteresirana i prihvaćam taj izazov”, rekao je Hrelja i otkrio koji bi mu bili prvi potezi.

“Prvo bih predložio Vladi dizanje cenzusa dopunskog zdravstvenog osiguranja, prihvatio bih se detaljnog izračuna i uvođenja obiteljskih mirovina jer imamo 220 tisuća korisnika mirovina od čega su 93 posto žene koje, kada im umre suprug, tonu u zonu siromaštva, odnosno ostanu na svojoj ili 70 posto mirovine preminulog”.

VEZANE VIJESTI

Što se mirovina po posebnim propisima tiče, Hrelja kaže, prvo ih treba razdvojiti.

“Treba vidjeti što je zarađeno uplatom doprinosa, a što posebnim zakonima, ideja je da bi se te mirovine trebale isplaćivati svaka iz svog ministarstva, a ne iz zajedničkog fonda. Iz ove situacije ne znate što nas čeka, treba određena doza opreza, mi smo ovu godinu proglasili godinom borbe protiv siromaštva, naša strategija za to je mrtvo slovo na papiru, to si kao društvo ne možemo dozvoliti. Bavimo se betoniranjem, gradnjom cesta, to je potrebno, no zaboravili smo na građane i njihovu zaštitu”.

#related-news_0

Mandat ove Vlade, posebno što se mirovina tiče, ocjenjuje jako lošim.

“Premijer se hvali da je povećao mirovine, to su po zakonu redovne indeksacije, samo održavanje kupovne moći i svaka vlada ima tu obvezu. Nisu ništa posebno napravili”, rekao je Hrelja i dodao kako je mjera koja bi trebala pomoći podizanju sramotno niskih mirovina u programu Restart koalicije. 

“Vlada je puno pričala, a davala je mrvice. Govoriti o nacionalnoj mirovini koju donosimo u ovom mandatu, a s primjenom se kreće iduće godine pokazuje dobročinstvo Vlade s odgođenim plaćanjem, to je kad pozovete nekoga na piće, ali kod kuće zaboravite novčanik”.

Slaže se, za te su mjere potrebna financijska sredstva.

“Za ono što želite, mora se naći novac. U tri godine mandata moglo se puno napraviti, moramo biti odgovorni, reći što želimo i kada se karte otvore, reći kojom dinamikom to možemo ostvariti”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.