Klauški: „Vidjet ćemo hoće li Brkić biti 'crni labud' kao na EU izborima"

Vijesti 17. lip 202014:38 > 14:39
N1 Hrvatska

Kolumnist 24sata i Expressa objasnio je zašto Plenković sada izaziva Bernardića kao što je Milanović nekoć izazivao Karamarka i nazivao ga „kukavicom”, te što je za očekivati od njih dvojice u kampanji.

Netom nakon tiskovne konferencije predsjednika Zorana Milanovića na Pantovčaku, Tomislav Klauški je ocijenio da je najvažniji dio onaj u kojem je predsjednik objasnio da će mandat za sastavljanje vlade dati onome tko mu prvi dođe s natpolovičnom većinom potpisa izabranih parlamentaraca.

Klauški je to nazvao „dragocjenim pojašnjenjem”, podsjetivši da su proteklih dana pojedini HDZ-ovci špekulirali da bi predsjednik mandat trebao dati relativnom pobjedniku. Za razliku od nekih ranijih postizbornih iskustava, ovime bi se neugodne nedoumice u startu trebale izbjeći. Što se tiče izbornih lista s kojima HDZ izlazi, Klauški je rekao da je HDZ „naučio lekciju s europskih izbora”.

Andrej Plenković si više ne želi dopustiti luksuz da izostavi neke ljude koji bi biračima mogli biti zanimljivi; u prvom redu Stevu Culeja, Mira Kovača i druge njegove protivnike s unutarstranačkih izbora”, kazao je.

VEZANE VIJESTI

To što na listama nema Milijana Brkića, kaže, posljedica je toga što je Brkić „otišao predaleko”.

„Uopće, cijeli taj j raskol u HDZ-u bio je između Andreja Plenkovića i Milijana Brkića”, pojasnio je i dodao da je Milijan Brkić godinama slovio za čovjeka koji obavlja veliki dio terenskog posla za HDZ.

„Sad da ga nema na listama. Dakle, vidjet ćemo hoće li on sada biti crni labud kao što je bio na europskim izborima”, kazao je Klauški.

Klauški ne očekuje da će HDZ u ovoj kampanji ići pokazivati svoje umiveno lice.

„Kad su izbori, nema umivanja. HDZ na izbore ide blatnjavih ruku, garav. Pogotovo ako imate s desne strane Škoru koji oduzima dio desnih tema”, rekao je Klauški.

On u tome vidi i prednost Plenkovića pred Bernardićem, osim što je kod prvog očito jasna prednost i uvjerljivost u nastupu pred ovim drugim. Na isti način je i Zoran Milanović kao predsjednik SDP-a prozivao Tomislava Karamarka kao predsjednika HDZ-a da je kukavica i da se boji sučeljavanja. Usto, Plenković danas ima prostor za otići desnije u sučeljavanjima, a to je ono što mu HDZ danas još uvijek suštinski jest.

#related-news_0

Klauški je tako nabrojao da se Vili Beroš obraća ljudima koji su palili gay-lutke na karnevalima, riječ je o njegovoj izjavi o udomljavanje nezbrinute djece u obiteljima istospolnih parova, zatim Božinovićevo spominjanje ustaškog pozdrava kao „nacionalne budnice”. Zašto je Plenkoviću tako dragocjen Stevo Culej, unatoč tome što je na predsjedničkim izborima podržao Miroslava Škoru, Klauški kaže da mu nije jasno. No, ono u što se Culej uklapa jest HDZ kakav danas jest:

„Plenković je prije četiri godine rekao da će pretvoriti HDZ nakon Karamarka u jedno tolerantno društvo. Međutim, nakon četiri godine, Plenković je otvorio prostor, izravno ili neizravno, legalizaciji ustaškog pozdrava; i kroz odluku prekršajnog suda i kroz odluku onog povjerenstva.”

Rekao je da ministri u vladi najnormalnije daju homofobne izjave, da relativiziraju ustaštvo, odnosno da „zloduha iz boce što ga je pustio Karamarko”, Plenković nije vratio nazad u bocu kao što je obećavao. Pritom je predsjednik HDZ-a, rekao je Klauški, pri prozivanju zbog takvih istupa iz stranke, držao jednu ciničnu distancu:

„Govorio bi: ‘Ja nisam radikal, pa me ne povezujte s radikalima.’”

Uspoređujući slaganje lista u HDZ-u i u SDP-u, Kiauški je rekao da SDP danas očito ide suprotnim smjerom od HDZ-a. Ali to baš nije dobra vijest za SDP.

#related-news_0

„Bernardić očito ide suprotnim smjerom od HDZ-a, nakon što je za europske izbore postavio neke ljude s kojima se izjednačio s HDZ-om, što je bio odličan rezultat. Sada se vidi da je ovaj put Milanovićeve ljude gurnuo u stranu.”

Pritom, dodaje Klauški, to se radilo i u drugim strankama, i u HDZ-u i u SDP-u.

„To je radio i Milanović, to se radi naročito onda kad se očekuje odlazak s vlasti, da se u Sabor smjeste ljudi koji vam duguju to mjesto, koji će biti lojalni, koje će se moći kontrolirati, da kad prijeđe u oporbu oko sebe ima ljude kojima vjeruje”, kazao je Expressov kolumnist.

„Bernardić nije iskoristio neke uspješne, prepoznatljive ljude s terena, tako da su te liste poput HDZ-ovih za europske izbore; pune novih, nepoznatih ljudi, ali taj stranački bedž možda još uvijek ima neku snagu da se za njih glasa”, smatra Klauški.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.