O Zakonu o obnovi: Naša legislativa omogućuje obnovu, trebalo je ubrzati rokove

Vijesti 02. srp 202009:22 > 09:32
N1

Gost novog dana bio je arhitekt Marin Račić, prvi na listi u 8. izbornoj jedinici Stranke s imenom i prezimenom (SSIP). Govorio je o svojoj političkoj ambiciji i situaciji u arhitekturi.

Račić je u politiku ušao, kako kaže, zbog pojave Dalije Orešković na političkoj sceni, koja je prema njemu moralna i ispravna u tome što radi, a drugi razlog je bio je stanje u arhitekturi, odnosno uređenju prostora. Kaže da su kroz zadnja dva mandata iz Komore arhitekata pokušali utjecati, ali bezuspješno, stoga se odlučio i sam uključiti u politiku. “Promjena dolazi iz sustava.”

“Ministarstva se trude koristiti struku kao smokvin list…”, rekao je pa dodao kako ih se poziva na sastanke, ali savjeti stručnjaka se odbacuju, a komore se isključuju, kao što je bio slučaj 2013. kada je donosio novi Zakon o gradnji. Kad je u pitanju Zakon o potresu, kaže da se priča ponavlja. “Ministarstvo radi po svom. Naša legislativa omogućuje obnovu. Trebalo je ubrzati rokove, a ne raditi novi zakon”, rekao je.

VEZANE VIJESTI

Kolegama iz ministarstava preporučuje da rade nekoliko godina u realnom sektoru, kako bi vidjeli koji su stvarni problemi.

Koalicija Stranke s imenom i prezimenom, Pametno i Fokusa

“Pojava ovakve koalicije je možda i prvi put jaka opcija centra. Zalažemo se za konkretne korake koje treba poduzeti, svi smo stručnjaci u svojim područjima. Naša podrška nije svjetonazorska, nego konkretna”, govori.

Upitan jesu li ovi izbori uvertira u lokalnu utrku, kaže kako jesu. “Nama je ovo dobro da vidimo kako stojimo lokalno, i što se može napraviti da stvar bude bolja”, poručio je, dodavši kako dosad u Rijeci konkurencije praktički nije bilo. “U osamdesetima smo bili previše avangardni, u devedesetima previše crveni. Kad se pojavi kvalitetna alternativa, birači će to znati prepoznati”, kaže Marin Račić.

“Svaka stranka ima kvalitetnih odredbi u programima. Ogromno je pitanje bi li to proveli. HDZ i SDP su imali vremena da neke ostvare.”

Račić kaže da su u koaliciji svi podređeni cilju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.