Visoki upravni sud potvrdio: Kožić i Šegota mogu postati udomitelji

Vijesti 06. srp 202022:48 > 22:51
Patrik Macek/PIXSELL

Visoki upravni sud u Zagrebu potvrdio je prošli tjedan presudu nižeg Upravnog suda u slučaju Kožić/Šegota protiv Republike Hrvatske radi odbacivanja zahtjeva za davanje dozvole za obavljanje udomiteljstva.

Upravni sud je u prosincu 2019. poništio rješenje Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Republike Hrvatske koje je Kožiću i Šegoti onemogućilo pristup procjeni za udomitelje. Visoki upravni sud sad je potvrdio presudu nižeg Upravnog suda u slučaju Kožić/Šegota protiv Republike Hrvatske zbog odbacivanja zahtjeva za davanje dozvole za obavljanje udomiteljstva.

Ministarstvo se ove godine žalilo na presudu Upravnog suda vezano za naknadu troška upravnog spora. Visoki upravni sud ovih je dana donio odluku da većinu troška suđenja snosi ministarstvo, te de jure potvrdio raniju presudu nižeg, Upravnog suda u Zagrebu. Podsjetimo da je i Ustavni sud u veljači ove godine donio povijesnu odluku u kojoj je zaključio da su sudovi i nadležna državna tijela dužni svima, pa tako i životnim partnerima, pod jednakim uvjetima omogućiti sudjelovanje u javnoj usluzi udomljavanja.

Presudu je za crol.hr komentirao Daniel Martinović iz udruge Dugine obitelji:

“Veseli nas da je još jedno sudsko tijelo, ovaj put Visoki upravni sud u Zagrebu, potvrdilo ono o čemu pričamo i za što se borimo već godinama. Pristup procjeni za udomitelje treba biti jednak za sve, bez obzira na spolnu orijentaciju i bračni status. Ovom novom presudom ravnopravnost je dodatno utkana u naš pravni sustav. Dugine obitelji očekuju od buduće vlade da čim prije u Zakonu o udomiteljstvu izrijekom navede i životne partnere”, poručio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.