Bakić: Nužno je vratiti povjerenje u Stožer, zadnje odluke ne djeluju koherentno

Vijesti 13. srp 202009:00 > 09:25
N1

Damir Bakić s PMF-a u Zagrebu, sada zastupnik u Saboru iz platforme Možemo!, objašnjava kakav utjecaj na borbu protiv epidemije još uvijek ima to što su neki članovi Nacionalnog stožera civilne zaštite bili istaknuti HDZ-ovi kandidati, te što je s počasnim doktoratom Bandiću.

Prvo pitanje voditelja bilo je hoće li se Možemo! odazvati, zasad neslužbenom, pozivu premijera Andreja Plenkovića svim parlamentarnim strankama da se postigne konsenzus oko ključnih točaka borbe protiv krize.

“Mi smo o takvom pozivu saznali tek iz medija. Službeni poziv nismo vidjeli, ne možemo znati o čemu se radi. Posavjetovat ćemo se s kolegama iz drugih parlamentarnih stranaka. Očekujemo vidjeti brze korake prema donošenju zakona o obnovi Zagreba i okolice”, odgovorio je Bakić.

VEZANE VIJESTI

Bakić je za rad Nacionalnog stožera civilne zaštite rekao da je takvo tijelo Hrvatskoj doista potrebno, što se pokazalo u prvim tjednima epidemije koronavirusa. No, povjerenje nije dugo trajalo:

“U nekom trenutku taj Stožer je izgubio povjerenje građana, jer je bio duboko ispolitiziran.”

Dodao je da je to povjerenje neophodno što prije ponovno uspostaviti.

“Još uvijek i ove posljednje odluke ne djeluju sasvim koherentno. Problem je u tome što izbori nisu daleko iza nas. Neki od članova stožera bili su istaknuti kandidati na izborima. Neki od njih su izrazito djelovali sa stranačkih pozicija”, objasnio je Bakić.

Zeleno-lijeva koalicija, rekao je, ne namjerava biti prepreka u ponovnoj uspostavi povjerenja:

“Mi im u tome nećemo odmagati.”

Cilj je, rekao je, da građani budu uvjereni da se Hrvatska ovoj krizi suprotstavlja odmjereno i koherentno.

Za smanjenje ministarstava, dalje je rekao, nije toliko bitno spajanje, iako jest činjenica da bi se neka mogla spojiti, koliko je puno važnije da ministarstva funkcioniraju usklađeno i efikasno, da budu uspješna u svom radu.

Razgovor Bakića i voditelja tu je došao do obrazovanja. Bakić smatra da je nemoguće predvidjeti što je plan nove vlade Plenkovića po ovom pitanju. U prvom redu zato što se sad očekuje na ministarstvo preuzme netko iz HDZ-a.

“Nejasno je s koliko će žara i energije nastaviti reforma koja se kani nastaviti”, kazao je.

“Smatramo da se ovdje nije radilo o reformi u punom smislu riječi. Nešto se poduzelo, dobili smo program Škola za život. Ali se nije provela reforma u punom kapacitetu. Treba ponovo pogledati, reafirmirati cjelovite dokumente kurikularne reforme i punim kapacitetom pristupiti kompletnoj reformi obrazovanja. Tu mislimo na predškolski odgoj, na produljenje osnovnoškolskog obrazovnaja sa osam na devet godina”, rekao je i istaknuo da “prava reforma nije u punoj mjeri niti krenula”.

Za Radovana Fuchsa, koji se spominjao kao kandidat za ministra, rekao je da je javno iskazivao nepovjerenje prema Blaženki Divjak i onome što je ona radila.

Konačno, što se tiče Filozofskog fakulteta u Zagrebu i rektorove suspenzije dekanice Vesne Vlahović-Štetić, Bakić je rekao da je to još jedna afera na sveučilištu, da je to još jedan čin nasilja nad fakultetom, te da će odluka Damira Borasa imati “ozbiljne posljedice”.

“Po statutu Senat takvu odluku mora prihvatiti ili opozvati. Sada je na Senatu da preuzme svoju odgovornost”, kazao je.

Podsjetio je da je prije dva mjeseca Boras odbio dati suglasnost novom predložem za mjesto dekana za Filozofskom fakultetu.

#related-news_0

“Ne radi se o tome da je riječ o nečijem protupropisnom djelovanju, nego je riječ o direktnoj antagonizaciji fakuleta, prema svim nastavnicima i studentima”, kazao je Bakić.

Jedno od spornih mjesta mandata Damira Borasa je i počasni doktorat Milanu Bandiću, što je naišlo na velika protivljenja, a što se odužilo.

“Dugo se o toj odluci šuti. Indikativno je da je taj postupak utihnuo i da je na neki način zamrnut. Zaista je neobično da se jedan postupak dodjele počasnog doktorata toliko oduži”, kazao je Bakić i na kraju potvrdio da doista jest slučaj da se “titula počasnog doktorata u Borasovom mandatu u velikoj mjeri koristi za političke signale”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.