"Sad mi je od svega važnije boriti se u EU za 20 milijardi eura za Hrvatsku"

Vijesti 20. srp 202012:07 > 12:09
N1

Premijer Andrej Plenković vidno neispavan nakon povratka iz Bruxellesa rekao je ispred Banskih dvora da smatra da će Hrvatska iz proračuna EU-a u narednih 7 godina dobiti "20 milijardi eura – plus", a predsjednikom mu se nije dalo previše baviti.

Rekao je da je spavao “malo, u avionu”. Razlog su već trodnevni pregovori na Europskom vijeću o višegodišnjem financijskom okviru EU-a i o instrumentu EU sljedeće generacije.

“Opći dojam je da se nakon teških pregovora i brojnih kompromisa ipak krećemo prema dogovoru. S aspekta Hrvatske i cijele EU to je jako dobro”, rekao je Plenković.

Objasnio je da je važno da EU time “pošalje snažnu poruku građanima, gospodarstvima koje čekaju signale kao i poruku prema financijskim tržištima”.

VEZANE VIJESTI

Bio je slikovit o teškim raspravama o stotinama milijardi eura:

“Nikad nije bilo više novaca na stolu i različite zemlje tome drugačije pristupaju.

“Posto to jedno ozračje nepovjerenja između zapadnih i istočnih, te između sjevernih i južnih članica. Naravno da je to najviše određeno onime tko najviše uplaćuje i tko su najveći korisnici”, komentirao je na trenutke kako se činilo i egzistencijalne sukobe na sastancima u Bruxellesu.

Rekao je da Hrvatska apsolutno podržava mehanizam vladavine prava kao kontrolu korištenja tih sredstava u svakoj pojedinoj članici. No, Hrvatska, za razliku od “nekih” zemalja, taj pehanizam vidi u već postojećim mehanizmima zaštite od zloporabe sredstava dodijeljenih nekoj članici.

Rekao je da će Hrvatska danas vidjeti najnoviji prijedlog “pregovaračke kutije”.

#related-news_0

“Točno ćemo moći raćčunati koliko sredstava ide Hrvatskoj. Cilj je da to bude 20 milijardi eura plus. Sada ćemo vidjeti koliko će to biti ‘plus'”, kazao je i nabrojao da je riječ o sedmogodišnjim sredstvima za ekonomski oporavak, za regionalni razvoj, za poljoprivredu, gospodarstvo, očuvanje radnih mjesta, za teme zelenoga plana, lovljenja koraka s onime što se radi u najrazvijenijim zemljama Europe i svijeta.

Na pitanje što misli o odbijanju Milanovića da dođe na konstituirajuću sjednicu Sabora, nakon što je sazove, Plenković je rekao:

“Pitajte njega. Mislim da je to vrlo neuobičajeno. Nije mi to razlog za ići u medijsko prepucavanje.”

Rekao je da mu je osobno važnije u Bruxellesu možda već sutra postići dogovor za Republiku Hrvatsku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.