Davor Nađi: "Politički spektar kod nas je prilično socijalistički nastrojen"

Vijesti 29. srp 202016:39 > 16:40
N1

Cijeli politički spektar kod nas je prilično socijalistički nastrojen - ide se u smjeru da država treba o svemu brinuti, a potpuno isključuje koncept osobne odgovornosti, rekao je za N1 Davor Nađi, predsjednik stranke Fokus i zamjenik gradnonačelnika Svete Nedelje.

“Zakon u predloženom obliku nije pravedan. Treba biti više odgovornosti vlasnika stanova… Bit je da su vlasnici nekretnina trebali održavati i osiguravati te nekretnine…. Ne može se raditi na način da svi porezni plaćaju obnovu”, komentirao je.

Na pitanje generaliziraju li kad pretpostavljaju da su bogati svi u centru, Nađi odgovara: “Mi ne smatramo da su svi bogati. Nastojimo koristiti termine oni koji imaju više i oni koji imaju manje. Ako netko ima imovine u vrijednosti nekoliko desetaka tisuća eura, nije u istom kao i netko tko je podstanar.

VEZANA VIJEST

Treba se vidjeti kolika će biti vrijednost nekretnine kada se obnovi. Mi nismo protiv solidarnosti. Treba imati na umu da solidarnost u budućnosti trebaju moći podnijeti i državne i gradske financije. Teško je reći da je solidarnost ako vam netko prisilno uzima sredstva i alocira ih negdje drugdje.

Ponavljam, ovdje ne bi trebalo biti rasprave grad Zagreb i ostali. Nikad to nismo tako postavili. Zagovaramo da model bude pravedan. Često se govori ‘što s nekom bakicom koja ima nisku imovinu a treba obnoviti stan’. A ja isto takom pitam – što s bakicom koja ima nisku mirovinu i uopće nema svoj stan, a svejedno mora plaćati poreze i kroz to sufinancirati obnovu ovoj koja ima? Tu se radi o pravednosti i odgovornosti.

Definitivno treba pomoć, ali pomoć treba biti u prihvatljivijem obliku za cijelo društvo”, rekao je.

Stav stranačkog kolege Zurovca naišao je na osudu, a Nađi kaže kako su oni jedina oporba zakonu o obnovi.

“Cijeli politički spektar kod nas je prilično socijalistički nastrojen – ide se u smjeru da država treba o svemu brinuti i financirati, a potpuno isključuje koncept osobne odgovornosti.”

#related-news_0

Nađi kaže da treba pomoći u obnovi Zagreba – beskamatnim kreditiranjem primjerice, dodavši da bi se objekti u državnom ili gradskom vlasništvu trebali obnoviti javnim novcem.

Upitan kako gleda na obilježavanje ‘Oluje’, odvagivanje SDSS-a, s obzirom da pripada mlađoj generaciji političara, kaže:

“To je predstava za javnost. HDZ i SDSS skladno funkcioniraju već godinama. Vidimo da se oko svega oni vrlo lako dogovore.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.