Ostali su bez posla zbog koronavirusa. Ovo su njihove priče

Vijesti 08. kol 202017:57 > 10. kol 2020 21:26
Tomislav Miletic/PIXSELL

Iako turistička sezona bilježi brojke koje se početkom pandemije nisu mogle ni sanjati i iako je prvotni val otkaza zbog pandemije izbjegnut, velik broj naših sugrađana ostao je bez posla. Donosimo neke od njihovih priča.

Krajem srpnja ove godine u evidenciji Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje (HZZ) registrirane su 151.433 nezaposlene osobe, što je na mjesečnoj razini porast za 0,5 posto, a na godišnjoj za 32,4 posto, objavio je u ponedjeljak HZZ.

Jedna od nezaposlenih je i mlada žena (htjela je ostati anonimna) iz malog mjesta u sjeverozapadnoj Hrvatskoj koja je trebala početi raditi u kladionici upravo na dan kada se zbog koronavirusa sve zatvorilo. Do tog dana prikupljala je papire za zapošljavanjer jer je do velikog broja potvrda bilo teško doći. Međutim, iako je dobila posao, do formalnog zapošljavanja nikada nije došlo. Razlog?

“Bilo bi mi draže da sam negdje na respiratoru…”

“Kada su se otvorile poslovnice kladionica, i dalje nisu znali kakvi će biti uvjeti rada, jer je bilo puno toga nejasnog i njima, a ja konkretno nisam i ne mogu početi raditi radi mjere od poštivanja razmaka od 1,5 metra. Trebam proći edukaciju koja traje neka dva do tri tjedna da bi me netko naučio osnove, a s obzirom da iza pulta nema mjesta da bismo bile udaljene 1,5 metar, edukacije se ne mogu vršiti”, kaže nam naša sugovornica.

VEZANE VIJESTI

Iz mjeseca u mjesec ona tako čeka ukidanje mjere za koju smatra da nema apsolutno nikakvog smisla jer svaki dan oko sebe – u trgovinama, trgovačkim centrima, javnom prijevozu – ona vidi da se ljudi ne pridržavaju mjera razmaka. I dok čeka, traži i dalje posao. Ali posla nema. “Oglasa je sve manje, mi smo mala sredina, pa nema ni nekog izbora, ali šaljem molbe.”

Gubitak posla zasigurno nikome nije lagan, ali našoj sugovornici ova je situacija uvelika poremetila životne planove. Suprug joj radi na terenu van Hrvatske i da je dobila posao njena plaća omogućila bi mu povratak u Hrvatsku. “Plan je bio da se ja zaposlim, on se vraća konačno i počinje raditi u Hrvatskoj, što je sad, naravno, neizvedivo jer ne bismo mogli živjeti s jednom plaćom.. Tako da nam je korona poprilicno zeznula živote trenutno, draže bi mi bilo da sam na umiranju negdje na respiratoru, nego ovakvo klanje i muke i čekanje iz mjeseca u mjesec da se neke stvari promjene…”, kaže rezignirano.

“Ja se zasad pokrivam, obitelj mi puno pomaže”

Naša druga sugovornica koja je isto htjela ostati anonimna i koju ćemo nazvati Ana (podaci poznati redakciji) dobila je otkaz u neprofitnoj organizaciji u kulturi. Otkaz je naslutila i prije, pa je i ranije počela pripremati. Smatra se sretnom jer je nakon honorarnog zaposlenja dobila ugovor na neodređeno, pa je zbog njega mogla ostvariti pravo na naknadu za nezaposlene.

“Ja sam krenula gledati oglase za posao i prije nego sam službeno dobila otkaz, raditi neke poslove online. Našoj udruzi su članarine bile izvor financiranja, a zbog korone su djeca masovno odustajala, neki roditelji su se bojali. Shvaćam da im nije bilo lako, kao ni bilo kome u kulturi i uslužnim djelatnosti”, kaže i dodaje kako se zasad pokriva.

#related-news_0

“Obitelj mi je puno pomogla, držala sam puno instrukcija prije ljeta, snašla sam se taman da se pokrijem”, kaže. Novi posao još nije našla, radi hororano.

Posao nestao preko noći

Elvira Mulić konferencijska je prevoditeljica koja obrt za prevođenje ima već 15 godina. Koronavirus je Elvirin posao koji uključuje i punu putovanja odrezala doslovno preko noći. Sve konferencije i međunarodni susreti otkazani su ili odgođeni – neki za par mjeseci, neki su prebačeni na iduću godinu.

S padom prometa od 98 posto HZZ-u je odmah mogla dokazati da ima pravo pomoć i mjere Vlade za očuvanje radnih mjesta, ali navodi kako zbog konstantnih izmjena pravila u lipnju primjerice nije kvalificirala za pomoć HZZ-a te je tu vijesti dobila – 30. srpnja. Iako shvaća kaotičnost situacije i činjenicu da se sve radilo na brzinu, smeta joj konstantno mijenjanje pravila. Jer, kaže, da jednostavno zna nema pravo na pomoć zatvorila bi obrt i krenula iznova u nekoj drugoj djelatnosti.

Najranjiviji žene i mladi

Kako su već upozoravali iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske – državne mjere Vlade protiv borbe s koronavirusom zaustavile su priljev u nezaposlenost lagano usporile broj poslovno uvjetovanih otkaza. Međutim, to se dogodilo uglavnom u djelatnostima pružanja smještaja i pripreme i usluživanja hrane.

Trend prijava iz drugih djelatnosti je uglavnom očuvan, što znači da će nezaposlenost u tim djelatnostima pratiti makroekonomske trendove, naveli su iz SSSH-a te pritom kao posebno zabrinjavajuću činjenicu naveli da većinu novoprijavljenih u evidenciju nezaposlenosti čine žene i mladi.

Bez pomoći obitelji Ana bi se zasigurno teže snašla, a ostaje za vidjeti kako će se (neočekivano dobra) turistička sezona odraziti na gospodarstvo te hoće li jesen biti onako teška kako je najavljivano. Nove mjere i pomoć države će neki zasigurno očekivati, posebno u onim sektorima koje je ova kriza najviše pogodila.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.