GSS tražio nestalog stranca, a spasio 8 ljudi: "Koliko je puta potrebno moliti?"

Vijesti 17. kol 202011:30 > 11:34
Ilustracija

Makarski spasitelji u jednom su danu odradili četiri akcije spašavanja.

Na web stranici Hrvatske gorske službe spašavanja objavljeni su detalji tih spašavanja s apelom na kraju:

“Makarski spašavatelji se pitaju koliko je puta potrebno alarmirati, moliti, upozoravati, savjetovati? I oni su samo ljudi. Imaju srce pomoći i to radosno čine, ali ne mogu iznad svojih mogućnosti. Bit će im žao da zbog neodgovornih ne budu u mogućnosti pomoći onima kojima je potrebna njihova pomoć, a koji nesreću nisu sami uzrokovali.

Pomozite im svojom odgovornošću!”

Bili u potrazi za nestalim strancem, spasili druge strance

“Dana 16.08.2020., temeljem analiza, nastavila se potraga za stranim državljaninom na Biokovu. Tijekom te potrage odvile su se dvije situacije u kojima je spriječena moguća nesreća i kobne posljedice.

Prvotno su spašene smo dvije strane državljanke koje su se kretale prema Sv. Iliji, te ubrzo nakon toga oko 16:45 sati, zahvaljujući prisutnosti spašavatelja na Biokovu, strani državljanin također je zatražio pomoć HGSS-a.

Otac, majka i dijete, sve strani državljani, srećom su zaustavili spašavatelje i rekli kako su jako umorni i dehidrirani te da se otac jako loše osjeća zbog bolova u predjelu abdomena. Odmah po saznanju spašavatelji su ih dopratili do vozila te odvezli do hitne medicinske pomoć gdje im je pružena daljnja medicinska skrb”, opisali su spasitelji.

Majka i sin dezorijentirani, jako iznemogli i dehidrirani

“U međuvremenu, posredstvom Centra 112, u 17:13 stiže dojavu da majka i njezin sin, koji se nalaze negdje iznad mjesta Živogošće – Strnj, više ne mogu nastaviti put te da su dezorijentirani, jako iznemogli i dehidrirani. Odmah po dojavi alarmiraju se svi raspoloživi spašavatelji HGSS stanice Makarska koji se u tom trenutku ne nalaze na Biokovu te helikopter HRZ-a s dežurnom ekipom letača spašavatelja iz Divulja.

Također je alarmirana ispostava HGSS stanice Split iz Omiša. Zemaljska ekipa spašavatelja iz Makarske u 18:49 sati dolazi do unesrećenih osoba te ih, nakon rehidracije i okrjepe, priprema za izvlačenje helikopterom iz zraka. U 18:54 helikopter s dežurnom ekipom letača spašavatelja prilazi mjestu gdje su se unesrećene osobe nalazile i spušta jednog letača spašavatelja.

Uz pomoć sajle na helikopteru letač spašavatelj zajedno sa unesrećenim osobama izvučen je u helikopter te su unesrećene osobe prebačene na priručni heliodrom Osejava u Makarskoj”, opisali su iz GSS-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.