Capak o maskama koje ubijaju virus: Zasad ne preporučamo nabavljanje tih maski

Vijesti 26. kol 202015:38 > 15:41
Željko Lukunić/Pixsell

U protekla 24 sata zabilježeno je 358 novih slučajeva pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas 2.351. Među njima je 174 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 10 pacijenata. U protekla 24 sata testirano je 3.228 osoba, rekao je u srijedu ministar zdravstva, Vili Beroš, na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

U Hrvatskoj su već tjedan dana u ljekarnama dostupne nove maske, popularno zvane “Bakrene maske”, koje navodno same uklanjaju koronavirus. Razvijena je u Izraelu i prva je svjetski regulirana maska za lice impregnirana mikro česticama bakrovog oksida. Patentirana tehnologija pruža jedinstvenu prevenciju i značajno uklanjanje virusa primjenom sloja bakrovog oksida.

VEZANA VIJEST

Međutim, Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ističe da još nema znanstvenih dokaza o tome te da kupovinu tih maski još ne mogu preporučiti.

“Nemamo znanstvenih dokaza od relevantnih instituta niti dokumentaciju da bismo mogli preporučiti te maske. Zamolili smo i HALMED (Agencija za lijekove i medicinske proizvode) za preporuku, no još nemamo odgovor, pretražuje se literatura.

U ovom trenutku ne preporučamo nabavljanje tih maski, ali ako dobijemo potvrdu ili certifikat, preporučit ćemo i njihovo korištenje”, rekao je Capak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.