'Ne želimo da nas dočekuje Matić, on govori neistine'

Cropix/Tomislav Kristo

Drugi sastanak Vlade s predstavnicima braniteljskih prosvjednika završio je nakon tri i pol sata.

“Nastavit ćemo razgovore, ali ne želimo da nas s druge strane dočekuje ministar Matić jer iznosi neistine”, rekao je nakon sastanka jedan od predstavnika prosvjednika, Đuro Glogoški.

Glogoški je dodao da ništa nije dogovoreno i da su premijeru pokušali ukazati da Matić ne govori istinu. Tvrdi da su se na sastanku uglavnom fokusirali na temu popisa agresorske vojske.

“Dogovorili smo se da ćemo i dalje razgovarati po radnim skupinama, da neće biti tako velikih razgovora kao danas, možda će se već sutra sastati jedna radna skupina”, kazao je Glogoški.

Na pitanje novinara je li na sastanku bilo povišenih tonova, Glogoški je odgovorio da nije iako ostali sudionici tvrde da je. Ist tako, na pitanje koga predlažu kao vođu pregovora ako ne minstra Matića, rekao je da nemaju nikakv prijedlog.

Kratku izjavu za medije nakon sastanka dao je i ministar Matić. Pitanja novinara nisu bila dozvoljena.

“Želim zahvaliti stradalnicima rata i premijeru. Nakon sedam mjeseci održan je gdje i treba, u ministarstvu. Iznesene su brojne primjedbe, neke konstruktivne i neke koje datiraju od rata. Dogovorili smo radne skupine. I za kraj, želimo poručiti prosvjednicima da se ispričavam ako sam iznio kakavu uvredu. Ona znaju da to nije bilo s namjerom. Očekujem i od prosvjednika koji su iznijeli uvrede i prijetnje da se ispričaju. Ako ne meni, onda mojoj obitelji”.

CROPIX/Tomislav Krišto
CROPIX/Tomislav Krišto
CROPIX/Tomislav Krišto
CROPIX/Tomislav Krišto
CROPIX/Tomislav Krišto
CROPIX/Tomislav Krišto
CROPIX/Tomislav Krišto
CROPIX/Tomislav Krišto

Milanović ostao dva sata, branitelji povisivali ton

Premijer Zoran Milanović na sastanku se zadržao puna dva sata iako je najavljeno da će sudjelovati samo na početku razgovora.

“Sve je ok, ljudi su ostali razgovarati”, rekao je premijer nakon što je izašao iz zgrade Ministarstva branitelja.

Neslužbeno se doznaje da je rasprava bila žustra te da je premijer obećao riješiti sve materijalne probleme stopostotnih ratnih vojnih invalida.

Navodno je bilo dosta povišenih tonova, neki od sudionika su povisivali ton na premijera Milanovića.

Milanović je na pitanje branitelja kako je moguće dio pripadnika agresorske vojske na područjima koja su nekad bila okupirana dobivaju mirovine iz HZMO-a, odgovorio da o tome nema saznanja.

Na sastanku je dogovoreno i da će se sva otvorena pitanja rješavati i u okviru radnih skupina koje će biti zajednički oformljene.

Branitelji koji su izašli sa sastanka bili su uglavnom nezadovoljni. Ministar obrane Ante Kotromanović, koji je također sudjelovao u razgovoru, otišao je znatno ranije, a s braniteljima u ime Vlade razgovara resorni ministar Predrag Matić. Na sastanku je 50-ak predstavnika raznih braniteljskih udruga na državnoj razini te vođe prosvjeda u Savskoj 66 Josip Klemm, Đuro Glogoški.

Podsjećamo, ministar branitelja dočekao je premijera Zorana Milanovića ispred Ministarstva branitelja gdje se premijer pozdravio s okupljenim braniteljima ispred šatora. Neki su se s njime odbili rukovati. Milanović se poklonio kod slike Nevenke Topalušić koja je preminula prvih dana prosvjeda.

Ni predstavnici Vlade ni branitelji nisu bili spremni za izjave uoči sastanka, a kako se neslužbeno doznaje, sastanak bi trebao trajati oko dva sata.

Ispred ministarstva 100-postotni invalidi Domovinskog rata, prve skupine i branitelji prosvjeduju još od 20. listopada prošle godine, tj više od 250 dana, tražeći rješavanje problema braniteljske populacije, ostavku resornog ministra Predraga Matića i dvoje njegovih suradnika te donošenje ustavnog zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji.

Otvaranju radnog sastanka nazoči predsjednik Vlade Zoran Milanović. S vođama braniteljskog prosvjeda te 60-ak predstavnika braniteljskih udruga na državnoj razini razgovaraju ministri branitelja i obrane Predrag Matić i Ante Kotromanović.

Za razliku od sastanka održanog prošli ponedjeljak u Banskim dvorima, mediji neće moći direktno prenositi razgovor, nego je samo prvih pet minuta sastanka bilo otvoreno isključivo za fotografe novinskih i foto agencija i televizijske snimatelje.

Inače, na prvom sastanku predstavnici prosvjedničkih vođa iznijeli su predsjedniku Vlade i ministrima svoje probleme poput izdvajanja dijela branitelja iz sustava resornog ministarstva u ministarstvo socijalne skrbi, zatim pitanje mirovina pripadnika HVO-a, popisa pripadnika agresorskih postrojbi i slično.

Uoči sastanka, u podrumu kafića u Šubićevoj ulici u nedjelju navečer u Zagrebu sastali su se ministar obrane Ante Kotromanović i Josip Klemm, a kasnije im se pridružio i Đuro Glogoški sa suprugom.

Nakon što su više od dva sata raspravljali u podrumu kafića u koji su prolaz priječila dva pripadnika ministrovog osiguranja, Klemm i društvo popeli su se u prizemlje za stol, a ministar je otišao bez njih, tvrdi očevidac susreta.