"Kalmeta je ustrojio i nadzirao zločinačku organizaciju"

Vijesti 08. lip 201508:36 > 08:48
N1

Gost Novog dana bio je predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata i član udruge "Za referendum" Mijat Stanić.

Koliko ste potpisa prikupili do sada?

“Trebamo prikupiti 381 tisuću, prije sedam mjeseci imali smo 452 tisuće. Ovaj broj nam je lakše dostići. Ono što nije dobro, dosad se pokazalo da uglavnom nismo znali koliki je taj broj. Ustavni sud je riješio tu dilemu. Imamo rezultate po pojedinim gradovima, nemamo precizne rezultate, ali možemo reći da smo u Splitu već prikupili više od 10 posto”.

Za što se točno zalažete?

“Mi se želimo građanima odužiti poklanjajući im lakši način prikupljanja potpisa za neka druga vremena. Spasili smo sedam tisuća radnih mjesta i autoceste od koncesije. Mi želimo građanima olakšati prikupljanje potpisa”.

Peđa Grbin tvrdi da takvo prikupljanje nije europska praksa, što vi mislite?

“To je europska praksa koja se sada polako mijenja zbog moderne tehnologije. Vjerujem da će doći vrijeme da ćemo morati glasati od kuće preko interneta. Nemoguće bi bilo prikupiti 400 tisuća potpisa u uredima javne uprave. Tu se radi o osveti ove vlade. Jedine dvije odluke, outsourcing i davanje autocesta u koncesiju, su propale zbog referenduma. I sad nam se žele osvetiti, ali građani to neće dopustiti”.

Borite li se protiv Milanovića ili odluka ove Vlade?

“Ovaj konkretni referendum će se dogoditi neposredno prije izbora. Očekujem da Milanović pozove svoje glasače da za to glasaju”.

Tko financira prikupljanje potpisa?

“Ovu kampanju financiraju sindikati i udruge. Jedino što ne primamo je novac. Bilo je ponuda, jedna organizacija koja podupire ovakve demokratske inicijative bila nam je spremna donirati novac. Otprilike računamo da nam za referendum treba milijun kuna”.

Bojite li se da bi moglo doći do inflacije referenduma koji su dosta skupi?

“Mi smo dosad imali samo jedan referendum u 20 godina na inicijativu građana. Nije lako prikupiti potpise. Morate napraviti organizacijsku infrastrukturu. Građani jako dobro znaju što hoće potpisati, a što neće”.

Je li vaš trud besmislen s obzirom na nisku izlaznost građana?

“Ovo što mi radimo ima i tu svrhu. Mi želimo građanima vratiti vjeru da i oni mogu odlučivati. Da nije bilo građana koliko bi njih danas bilo u outsourcingu i ceste bi bile u koncesiji. Mi želimo razvijati tu svijest u građana. Puno je jeftiniji referendum nego neka loša odluka. Vlada je davanjem cesta u koncesiju htjela dobiti financijsku injekciju koja bi dobro došla svakoj vlasti”.

Kako komentirate podizanje optužnice protiv Božidara Kalmete?

“Nisam previše euforičan jer ne znam kako će to završiti. Mi želimo vratiti instrument koji će moći maknuti svakoga tko neće raditi svoj posao. To se moglo desiti davno, ja znam koju sam ja dokumentaciju dao DORH-u. Oni nisu ni u fazi ispitivanja. Ukoliko bi netko anonimno podnio prijavu protiv mene ja bih vrlo brzo dolazio na red. Spora pravda je nepravda i mogu reći da sam ja žrtva gospodina Bajića i Cvitana jer sam 20-ak puta sjedao na optuženičku klupu jer oni nisu radili svoj posao.

#related-news_0

Državni odvjetnici ne diraju onoga tko je moćan. Sanader je postao lovina u onom trenutku kada je Jadranka Kosor rekla da se to napravi. Premijeri su ti koji u šaci drže državne odvjetnike. Vjerujem da će Kalmeta biti osuđen.

Na kraju sam odlučio podnijeti jednu sasvim konkretnu kaznenu prijavu gdje ću navesti tu ekipu koja je zapravo bila zločinačka organizacija. Ja sam optužio Božidara Kalmetu da je isplanirao, osmislio, ustrojio, upravljao i nadzirao tu zločinačku organizaciju, da su dijelili novac. Jedino nemam dokaze da su dijelili novac, to se radi tajno, ali je to logika same stvari.

To što sam ja napisao, napisao sam temeljem dokumentacije koju sam imao i temeljem ono što su mi rekli svjedoci. Kalmeta nikad ništa neće priznati. Ukoliko se s njim nešto dogovara što mu ne odgovara iskoristit će svaku priliku da vam slaže. On će podbočit 50 ljudi da sebe izvuče”.

“Ovdje je jasno da ova vlada nije napravila gotovo ništa u ove četiri godine. Ovo je samo jedna promidžba da je počela kampanja. Šalju nam poruku da nisu ništa napravili, ali da su ovi drugi kriminalci. Ja sam po kuloarima još prije godinu dana čuo da će prvo ići Bandić pa onda nakon šest mjeseci Kalmeta”.

Hoćete li možda osnovati stranku i kandidirat se na izborima?

“Mi imamo više posla na građanskoj stranci i ne mislim se kandidirati. Ja sam bio politički aktivan, ali sam izašao iz stranke. Ja sam se opredijelio za građane. Nema dobre vlasti bez dobre kontrole. Ja se osjećam dužan svojim građanima da ostanem s njima tako da ostajem ovdje dok god me moji članovi ne smijene”, zaključio je Stanić.