Teške optužbe Rusa: Hrvati, pokatoličili ste 30.000 Srba

Vijesti 08. lip 201509:32 > 09:45
REUTERS/Antonio Bronic

Ministarstvo vanjskih poslova Ruske Federacije u povodu obilježavanja 70. godišnjice pobjede nad fašizmom izradilo je opsežan dokument nazvan: “Neonacizam - opasna prijetnja ljudskim pravima, demokraciji i vladavini prava“ u kojem se oštro kritizira jačanje desnih i nacionalističkih političkih pokreta u Europi.

U dokumentu se zamjera europskim vlastima nevoljkost da pojačaju represivne metode prema takvim pokretima. Posebna pozornost usmjerena je na zemlje istočne Europe u kojima je prisutan otpor širenju ruskog utjecaja na kontinentu – Ukrajini, Poljskoj i baltičkim zemljama – ali su analizirane i druge europske zemlje među kojima i Hrvatska.

Agresivni nacionalizam

Rusi tako Hrvate između ostaloga prozivaju zbog nepostojanja zakona kojim bi se kažnjavao povijesni revizionizam, te navode kako je “agresivni nacionalizam, etnička i vjerska netolerancija usmjerena prvenstveno protiv najveće manjinske skupine Srba čiji se broj od 1991. smanjio za dvije trećine”. Pozivajući se na podatke aktivista za ljudska prava, tvrde kako je u posljednjih 19 godina oko 30.000 Srba u Hrvatskoj prešlo na drugu vjeru, odnosno prihvatilo katoličanstvo.

”Stručnjaci kažu da je glavni razlog za to želja roditelja da spriječe maltretiranje djece u školi na osnovi njihova etničkog ili vjerskog podrijetla”, navodi se u dokumentu.

Problemi u pronalasku posla

Ruski analitičari ističu i da se Srbi u Hrvatskoj suočavaju s ozbiljnim administrativnim i drugim preprekama u pronalasku posla i povratu imovinskih prava. Nabrajaju se također pojedinačni slučajevi ksenofobnog vandalizma prema pravoslavnim grobljima te skidanje ćiriličnih ploča, uništavanje spomen-ploča za žrtve ustaškog logora Jadovno na otoku Pagu te oskvrnjivanje židovskoga groblja iz XVI. stoljeća u Splitu. Slavoniju, sjevernu Dalmaciju i Zapadni Srijem u ovoj se analizi locira kao područja u kojima su posebno pojačani hrvatski nacionalistički osjećaji. Među radikalnim i ekstremističkim organizacijama u Hrvatskoj apostrofiraju udrugu hrvatskih nacionalista koja se odvojila od Hrvatske čiste stranke prava te Hrvatski nacionalni front koji zahtijeva od Vlade da zabrani crvenu zvijezdu kao simbol partizana i Titova doba.

Na kraju izvješća pohvaljuje se nedavno osnivanje Antifašističke lige, a u afirmativnom kontekstu se navodi i činjenica da je bivši predsjednik države Ivo Josipović izrazio volju da sudjeluje u aktivnostima ove organizacije. Napominju i kako je Josipović upozorio na uznemirujuće trendove jačanja neofašizma i neonacizma u Hrvatskoj pred kojima ne bi trebalo zatvarati oči.

Predsjednik saborskog Odbora za ljudska prava i prava manjina zastupnik Furio Radin tvrdi kako nikad nije čuo za podatak da je 30.000 Srba prešlo na katoličanstvo. “Mislim da se radi neosnovanim brojkama jer bismo se inače time odavno ozbiljnije pozabavili”, napominje Radin Slobodnoj Dalmaciji.