Na dnevnom redu jesenske sjednice Sabora za sada je samo 12 zakona

Vijesti 15. ruj 202011:56 > 16. ruj 2020 09:15
N1

Nakon dviju izvanrednih sjednica, novi saziv Hrvatskog sabora u srijedu počinje svoju prvu redovnu sjednicu i redovno jesensko zasjedanje.

Počet će je uobičajeno, “aktualnim prijepodnevom” za kojega će 41 zastupnik moći postaviti pitanje premijeru Andreju Plenkoviću i njegovim ministrima.

Ždrijeb je odlučio da će u novom sazivu prvi pitanje postaviti zastupnik stranke Fokus Dario Zurovec, a posljednji, 41., HDZ-ov Josip Đakić.

Iako zbog pandemije koronavirusa Sabor provodi stroge mjere zaštite, “aktualno prijepodne” održat će se na uobičajen način, jedina je razlika što zastupnici koji ne postavljaju pitanja neće sjediti u sabornici.

Naime, jedna je od mjera zaštite, dogovorena na saborskom Predsjedništvu, da u Sabornici sjedi najviše 41 zastupnik plus predsjedavajući, a svi moraju nositi maske.

Planirano je da Sabor radi četiri tjedna, a nakon toga će vidjeti hoće li napraviti stanku ili nastaviti dalje, ovisno o broju zakona.

Na dnevnom redu koji je predložen zastupnicima za sada je samo 12 zakona, šest ih je predložila Vlada, pet Mostov zastupnik Miro Bulj i jednog Klub Mosta NL, ostalih 40-ak točaka čine različita izvješća i odluke.

Prvi radni tjedni Sabor će raspraviti četiri zakonska prijedloga, od čega u srijedu poslijepodne izmjene Zakona o šumama.

Ocjena ustavnosti izmijenjenog Poslovnika

Klubovi lijevo-liberalnih stranaka najavili da će od Ustavnog suda zatražiti ocjenu ustavnosti izmjena saborskog Poslovnika kojima je, kažu, zbog epidemioloških mjera onemogućeno svim zastupnicima sudjelovanje na sjednicama Sabora, a time i broj replika koje mogu uputiti predlagateljima.

Sandra Benčić (Možemo) smatra da svi zastupnici trebaju sudjelovati na sjednici, ili u sabornici, ili prostorijama pored nje ili putem video linka. “Kada se radi o glasovanju, jer HDZ ima tanku većinu, onda može video linkom, ali kad se radi o radu parlamenta i postavljanju zastupničkih pitanja onda ne”, ustvrdila je.

Najavila je da će u srijedu, nakon što prikupi potpise, predati zahtjev za ocjenu ustavnosti izmjena Poslovnika, te istaknula kako očekuje brzu odluku Ustavnoga suda.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković prošlog je tjedna, nakon sjednice saborskog Predsjedništva, rekao kako je na sjednici postignuto suglasje o načinu rada Sabora u uvjetima pandemije, osim u pogledu repliciranja predlagatelju. Stoga je dogovoreno da klubovi koji imaju primjedbe dostave pisane prijedloge kako osigurati repliciranje, a da se pritom ne narušavaju epidemološki standardi.

“Vidljivo je da su zadržana gotovo sva prava, klubovi mogu govoriti 10 minuta na početku i pet minuta na završetku, svaki zastupnik može pojedinačno raspravljati pet minuta, imaju pravo na svoje tri replike, jedino dio manjih klubova želi sudjelovati više u repliciranju predlagatelju, pogotovo kada je to jedan od atraktivnijih članova Vlade, premijer ili neki od ministara”, rekao je Jandroković.

Sabor redovito zasjeda od 15. rujna do 15. prosinca te od 15. siječnja do 15. srpnja, no na zahtjev predsjednika države, Vlade ili većine zastupnika, predsjednik Sabora može ga sazvati na izvanredno zasjedanje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.