Petir: "Ne znam zašto je predsjednik tako nervozan oko Janafa. Boji li se čega?"

Vijesti 23. ruj 202017:32 > 17:33
Patrik Macek/PIXSELL

Neovisna saborska zastupnica s liste HDZ-a Marijana Petir uvjerena je da saborska većina oko HDZ-a nije ugrožena time što je HDZ-ovac Dražen Barišić završio u istražnom zatvoru.

“Znamo da je saborski mandat koji je na izborima izravno izboren, neotuđiv. Nitko zastupniku ne može zapriječiti da konzumira svoje pravo “, komentirala je Petir to što je Barišić svoj saborski mandat stavio u mirovanje.

VEZANE VIJESTI

Pravosudni proces u aferi Janaf, kazala je, provode USKOK, DORH i druga nadležna tijela:

“Oni te procese ne bi provodili da nemaju sumnje koje treba ili potvrditi ili opovrgnuti”, kazala je Petir i zaključila da “ne vidi kod gospodina Barišića niti kod bilo koga drugog išta od volje za pokazivanjem mišića”.

Petir je rekla da od “nikoga nije mogla čuti da je to obrazac ponašanja” Kreše Peteka, poduzetnika kojega pravosuđe istražuje zbog navodnog mita direktoru Janafa Draganu Kovačeviću od nešto manje od dva milijuna kuna.

Petir je rekla što misli o tome da su se u “Klubu” Dragana Kovačevića u Slovenskoj ulici u Zagrebu okupljali i istaknute osobe iz politike, iz vrha sudstva.

“Osobno mislim da bi se političari trebali kloniti bilo kakvih mjesta poluprivatnog karaktera, na kojima se okupljaju ljudi za koje oni ne znaju tko su”, kazala je.

O tom neformalnom lokalu referirala se najviše na izjave predsjednika Zorana Milanovića, koji je potvrdio da je tamo i sam dolazio:

“Ja ne znam zašto je predsjednik tako nervozan. Trebao bi objasniti boji li se čega ili što je posrijedi.”

#related-news_0

Dodala je da joj je indikativna njegova izjava da je kao premijer znao za velike pravosudne istrage, jer “on to po zakonu ne smije znati”.

Za predsjednika Županijskog suda u Zagrebu Ivana Turudića kazala je da joj je poznato da kako je i on dospio u Kovačevićev klub:

“Mislio je da ga prijatelj, koji je poznati pjevač, poziva u ‘klub Slavonaca’.”

U nastavku je Petir govorila o korupciji u EU-u. Objasnila je da “EU korupciju smatra pravim europskim zločinom”, te je to, kazala je, razlog zašto je Unija još 1997. donijela okvir za borbu protiv korupcije.

Od europskih tema, Marijana Petir govorila je i o dampinškim cijenama poljoprivrednih proizvoda koje štete proizvodnji u Hrvatskoj:

#related-news_0

“Ako znamo da je prosječna proizvodna cijena u EU 50 centa, kako onda objasniti da se u Hrvatsku uvozi mlijeko po 2,5 kuna po litri, dakle ispod proizvodne cijene?”

Navela je kao problem i poticaje u poljoprivredi:

“20 poljoprivrednih gospodarstaca ima 543 puta veće potpore od ostatka.”

Rekla je da 70.000 njih ne prima nikakve potpore, što je stanje koje je povezala s time što će EU ubuduće svoje poticaje usmjeravati prema malim i srednjim poljoprivrednicima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.