Boji li se Novaković prozivke Milanovića: Ne bi bilo prvi put da nas se proziva

Vijesti 02. lis 202014:46 > 14:48
N1

Nataša Novaković, predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, za N1 je govorila u kakvom su položaju prijave protiv ministara, predsjednika Republike i drugih koji su zalazili u "klub" osumnjičenika u aferi Janaf Dragana Kovačevića.

Ona je potvrdila vijest da je Povjerenstvo po službenoj dužnosti otvorilo predmet protiv ministra TomislavaĆorića.

“S obzirom da je isti ministar, osim što je boravio u klubu gospodina Kovačevića, bio je na čelu povjerenstva koje je ispitivalo kandidate za članove uprave Janafa, a isto tako je uputilo Vladi zaključak u kojem Vladi predlaže članove uprave Janafa, a između njih je i gospodina Kovačevića”, objasnila je.

VEZANE VIJESTI

Rekla je da Povjerenstvo ima otvoren i predmet protiv Kovačevića.

“Zato što je u imovinsku karticu stavio da je prenio upravljačka prava na odvjenički ured koji smo pitali i koji je službeno odgovorio da na njega upravljačka prava nisu prenesena. Isto tako je imovinska kartica Kovačevića u redovnoj provjeri”, kazala je.

Za dijelove imovine Novaković je rekla da po zakonu dužnosnici nisu dužni unijeti ih u imovinsku karticu. Istaknula je pritom stanove u vlasništvu Kovačevićevih tvrtki.

“Tvrtka koja ima jako malo prometa, a ima jako puno nekretnina. Bilo bi jako dobro kad bi se to uvrstilo u zakon”, navela je kao primjer.

Rekla je da je Ustavni sud još 2012. ukinuo mogućnost da Povjerenstvo provjerava bankovne račune državnih dužnosnika, “što također treba promijeniti”

#related-news_0

Novaković je potvrdila prijave protiv ministara JosipaAladrovića, OlegaButkovića, protiv predsjednika ZoranaMilanovića, načelnika Glavnog stožera RobertaHranja, redom dužnosnika koji su zalazili u Kovačevićev klub u Slovenskoj ulici u Zagrebu.

Voditelj je primijetio da je Ćorić javno kazao da u klub nije zalazio u vrijeme odlučivanja o kandidatima za upravu Janafa.

“Ne mogu ulaziti u to u kojem periodu je Ćorić bio u klubu. Oni se svakako nalaze u jednom odnosu i to se ne čini kao dobra situacija, bilo to prije ili poslije… Sama slika nije dobra”, odgovorila je Novaković.

Na voditeljevo pitanje Novaković je komentirala i postupak protiv FranaLuetića, u čijem je mandatu kao direktora Zračne luke Dubrovnik na mjesto direktora komercijalnih poslova imenovan šogor premijera AndrejaPlenkovića.

“Vlada je predložila Zračnoj luci Dubrovnik Luetića, koji je onda zaposlio šogora od dužnosnika Plenkovića, pri čemu je to učinjeno kao diskrecijska ocjena”, kazala je, “što znači da vi možete nekoga nazvati, pozvati i zaposliti.”

#related-news_0

Kako je riječ o zapošljavanju šogora Andreja Plenkovića, zaključila je:

“Smatramo da nije mogao biti objektivan.”

Što se tiče predmeta o putovanju predsjednika Milanovića u Albaniju, kazala je da je Povjerenstvo dobilo određene materijale od ministarstava vanjskih poslova i obrane, te iz Ureda predsjednika, ali:

“Neke stvari su još ostale nejasne, pa tražimo još neke informacije.”

Voditelja je zanimalo strahuje li Novaković od javnih prozivki predsjednika.

“Ne bi bilo prvi put da nas se proziva”, odgovorila je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.