Ministar Malenica: Ovršni postupci u tri vala

Vijesti 09. lis 202019:58 > 20:05
Marko Prpic/PIXSELL

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica izjavio je da je Vlada, kada je donosila Zakon o interventnim mjerama u stečajnim i ovršnim postupcima, predvidjela moratorij od tri mjeseca s mogućnošću produženja za još tri mjeseca, a to je i učinjeno.

Malenica naglašava da Vlada ulaže napore prema pronalasku najboljeg rješenja. “Idemo u izmjene i dopune Ovršnog zakona. Tako će se čitav postupak ubrzati i pojeftiniti. Tu je i preporuka javnih bilježnika s kojima smo dogovorili da ovršni postupci idu u tri vala”, kazao je ministar.

Na pitanje ima li podatak o strukturi duga prema vjerovnicima i iznosu, kada je riječ o ovršnim prijedlozima “koji su u ladicama javnih bilježnika” Malenica je rekao da nema te podatke.

VEZANE VIJESTI

“Radi se o ovršnim prijedlozima za koje postoji mogućnost da dođe do ovršnih rješenja da idu kasnije na naplatu. To je postupak temeljem ovršnog zakona koji završava rješenjem o ovrsi, a kasnije je naplata putem Fine. I tu imamo određene rokove koji će prolongirati samu naplatu tražbine”, rekao je za HRT.

Izmjene Ovršnog zakona

Govoreći o izmjenama i dopunama Ovršnog zakona kazao je da je Vlada u proteklom mandatu puno učinila po pitanju ovrha. “Smanjila je broj blokiranih s 370 na 229 tisuća, uvedene su određene socijalne klauzule, izmijenjen je iznos koji iz plaće smije ovršiti, a zabranjeno je i provođenje ovrhe nad jedinom nekretninom”, istaknuo je Malenica.

Napominje da ovršni postupak nije jednostavan ni za ovršenika niti za vjerovnika. “U tom smjeru i idemo kada smo pripremali izmjene i dopune ovršnog zakona”, kazao je Malenica i dodaje da je osnovni cilj pojeftinjenje postupka i ubrzavanje.

#related-news_0

“Bitno je da je tu rok od 15 dana gdje će javni bilježnik pozvati ovršenika da se očituje o dugu. Ako ospori dug, postupak ide na sud. Ako dug plati, ne donosi se ovršno rješenje.”

Odgovarajući na pitanje mora li se ovrha najprije platiti, pa tek kasnije eventualno ići na sud, Malenica je kazao da postoji mogućnost prigovora kao pravnog lijeka kojim se osporava tražbina, ovrha, pa se onda ide na sud.

Istaknuo je i da će čitav postupak biti jeftiniji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.