"Ovo je vrijeme kada premijer treba izaći pred javnost i kazati što nas očekuje"

Vijesti 14. lis 202010:09 > 10:16
N1

Bivši ministar gospodarstva i kolumnist Telegrama Goranko Fižulić bio je gost Novog dana. Osvrnuo se na veliku brojku novozaraženih u srijedu u Hrvatskoj, kao i situaciju s koronavirusom u Europi.

Govoreći o velikom broju novozaraženih, osvrnuo se i na projekt Stop Covid19 aplikacije. 

“Prije nekoliko mjeseci je pompozno predstavljen projekt Stop covid aplikacije kako bismo bili obaviješteni da smo bili u kontaktu sa zaraženom osobom. Takve aplikacije su ključ borbe protiv širenja zaraze. Tajna uspjeha Hong Konga, Kine i Japana krije se upravo u tome da su svi građani disciplinirano imali skinutu aplikaciju. Ova navodna preporuka o tome da bi zaraženi trebali obaviještavati svoje kontakte je korak unatrag u borbi protiv epidemije i na neki način kapitulacija epidemiološke struke u Hrvatskoj”, kazao je Fižulić. 

Smatra kako smo jedno 2 do 3 tjedna za Češkom i Slovačkom. 

VEZANE VIJESTI

“Češka trenutno ima u zadnjih 14 dana preko 500 zaraženih kumulativno na 100 tisuća stanovnika, ona je trenutno najlošija u Europi. Iza nje su Belgija i Nizozemska. I zemlje koje su bile najviše pogođene i zemlje koje su bile bez širenja zaraze kao Slovačka su izložene brojkama koje nitko nije očekivao”, rekao je. 

Podsjetio je i da je Europa donijela podjelu regija na zelene, narančaste i crvene. 

“Ako se to pretoči u neki europski dokument, praktički bi se većina europskih država našla u crvenom. Hrvatska je imala u proteklih 7 dana više od 107 zaraženih na 100 tisuća stanovnika”, ističe Fižulić. 

Stanje na intenzivnoj njezi

“Svaki ravnatelj bolnice će vam kazati koliko oni imaju kreveta intenzivne njege i to nije problem, ali problem je koliko imate timova intenzivne njege koji se o pacijentu mogu brinuti. Dok god zdravstvo može servisirati novozaražene, dotle stvari mogu funkcionirati kako treba”, rekao je Fižulić. 

Onoga trenutka kad dođe do takvog opterećenja zdravstvenog sustava da neće moći servisirati novozaražene, zemlje u kojima će se to dogoditi će biti u velikom problemu, naglašava Fižulić. 

“To je problem koji nije dovoljno osviješten u hrvatskoj javnosti i zbog toga imate toliki broj ljudi koji se protive bilo kakvim mjerama. Ovo nije priča koja se može voditi na nivou lokalnih stožera, čak ni nacionalnih stožera. Ovo je vrijeme kada izabrani političar kao što je premijer treba jednostavno doći pred javnost i kazati što nas u narednim mjesecima očekuje”, smatra. 

Ukoliko se nećemo ponašati disciplinirano i nećemo poštovati minimalne mjere držanja distance i nošenja maski, situacija će biti sve lošija i lošija, napominje Fižulić. 

“Zadnjih mjeseci se politika pojavljuje samo kad treba priopćiti neku dobru vijest. Ovo je situacija u kojoj političari trebaju izravno komunicirati s građanima i objasniti što nas u narednim mjesecima čeka”, kazao je. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.