Ivana Kekin o napadu na Markovu trgu: "Mi kao društvo glorificiramo nasilje"

Vijesti 14. lis 202013:36 > 13:37
N1

Predsjednica Nove ljevice Ivana Kekin za N1 je komentirala jučerašnji napad automatskim oružjem i ranjavanje policajca pred Banskim dvorima, a potom stanje u društvu, posebno posljedice afere Janaf, te je dala naslutiti što dio oporbe dalje namjerava u Saboru.

“Jako je važno da se prestanemo baviti onime što ne znamo, da se prestane špekulirati i od strane struke i od strane laika o potencijalnoj psihopatologiji mladića, o potencijalnoj transgeneracijskoj tranziciji traume”, kazala je Kekin.

VEZANE VIJESTI

“Bitno je da se koncentriramo na ono što znamo, a što je moglo pridonijeti takvom razvoju situacije. Po meni su to tri ključne stvari. Jedna je opća atmosfera u društvu u kojem živimo, gdje je jako puno ljudi s razlogom izrazito frustrirano, izrazito nezadovoljno, žive u siromaštvu, razlike se između bogatih i siromašnih kod nas stalno produbljuju i, u skladu s time, ako imate veliki broj takvih građana, jedan dio nezadovoljnih i frustriranih zaključit će da je nasilje jedino čime to mogu riješiti”, objasnila je i nastavila s, kako je rekla, do točke dva:

#related-news_0

“Mi smo već dugo društvo koje takvo nasilje tolerira. Dapače, mi smo društvo koje nasilnike ne sankcionira kako treba, vrlo često smo društvo koje nasilje glorificira. Pogledajte samo državnu televiziju koja nas na svakodnevnoj bazi zatrpava glorifikacijom nasilja. I kad se to kombinira s trećim faktorom, da smo država u kojoj imamo hrpetinu oružja po kućama, kako vidimo, pod krevetima, po podrumima, što ja znam gdje sve ne, a mi to imamo zato što glorifikacijom nasilja dođemo do toga da netko kaže: ‘Pa meni je ta puška suvenir!’, onda i imanje oružja postaje prihvatljivo. U prošlom sazivu Sabora imali smo zastupnika koji je poručivao svojim bivšim suborcima da su njegovo oružje pronašli, pa oni neka svoje dobro spreme. U takvoj situaciji nije čudo da se dogodi ovakva radikalna situacija kao u ponedjeljak”, kazala je.

Dalje je komentirala najnovije izjave DORH-a:

#related-news_0

“Oni su se javili nekoliko tjedana kako se čelni političari svađaju oko toga tko je to trebao znati, konkretno o zadnjoj ogromnoj aferi. Što ja mislim o DORH-u govori to što smo mi pokrenuli osnivanje istražnog povjerenstvo, koje zasad HDZ odbija, i to pod svakakvim izgovorima, koji u principu nisu utemeljeni. Jer, sasvim je očito da su naše istrage korupcije redovito pod utjecajem politike. To je očito iz toga što smo do sada imali 60 korupcijskih afera, od kojih je samo nekoliko završilo pravomoćnim presudama. S jedne strane imate obične građane, njih 170.000 novih ovrha koje stižu, većina njih, rekli su javni bilježnici, odnosi se na plaćenja računa plina, struje, njih začas nekako proradimo i riješimo. S druge strane, kad imamo istrage o višemilijunskim iznosima, sve to ide nekako sporo i aljkavo.”

Potom je rekla što misli da je tome uzrok:

#related-news_0

“Mislim da je to posljedica koruptivnog sistema u kojem živimo. Mislim da HDZ, koji od njega najviše profitira i kao stranka i kao stranački pojedinci, klijenti, nema nikakvu namjeru i nikakav interes tražiti slabosti i mane tog sistema.”

“Nećemo ih pustiti na miru”, obećala je Kekin i dala naslutiti da opozicija u Saboru ima i “plan B” za istražiti što doista sve stoji iza najnovije velike afere.

U međuvremenu, najavila je prijedloge pomoći u pandemiji za građane kojima prijete ovrhe:

“Inzistirat ćemo da se moratorij produži, da se urede ovrhe, da se ne može ovršiti osobu i njenu nekretninu, ako je to jedina nekretnina u kojoj živimo, da se stabilizraju kamate, da se ne mogu prodavati ovrhe… Tu pričamo o ogromnim novcima koje su platili najsiromašniji među nama.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.