Šef kvarnerskog stožera: Gdje su covid-redari u krcatim busevima i tramvajima?

Vijesti 15. lis 202017:39 > 17:48
Patrik Macek/PIXSELL (ilustracija)

Načelnik Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije i zamjenik župana Marko Boras Mandić na svom je Facebook profilu kritizirao nove mjere Nacionalnog stožera za ugostitelje.

Smatra kako se od ugostitelja traži previše kako bi se ispoštovale sve propisane epidemiološke mjere, dok se to ne provodi u javnom prijevozu pa se pita zašto u tom slučaju nema covid-redara. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

VEZANE VIJESTI

“1kg mozga i 4m2 prostora

Od ugostitelja se traži da osiguraju 4 m2 po gostu. Ok može, ali ajmo krenuti redom. Ajmo prvo riješiti epidemiološki puno rizične prostore i moguće covid hotspotove. Na prvom mjestu JAVNI PRIJEVOZ. Tamo ne postoji ta odredba od 4 m2 po putniku, zar ne? A znamo i zašto. Jer bi onda autobusi, tramvaji i ostali mogli prometovati s najviše 30% kapaciteta. 

A onda bi financijski bila ugrožena trgovačka društva koja su pretežito u 100% vlasništvu gradova i općina. Onih istih koji imenuju načelnike lokalnih stožera koji predlažu mjere i provode nadzor poštivanja mjera. Isto tako u javnom gradskom i prigradskom prijevozu nisam primijetio odredbu o uvođenju covid redara.

I zašto onda tražiti sve to od PRIVATNOG sektora, u ovom slučaju ugostitelja ako nisi to isto u stanju provesti i primijeniti i u JAVNOM sektoru? A složit ćemo se da su JAVNI gradski i prigradski prijevoz mnogi prisiljeni koristiti, učenici, studenti, radnici, umirovljenici. Svi oni se SVAKODNEVNO gužvaju često natiskani ko sardine bez ikakve socijalne distance. Često i u prisustvu osoba bez maskica. A nigdje covid redara. O sustavu ventilacije u autobusima ili m3 prostora po osobi u odnosu na restorane i kafiće neću ni pisati.

#related-news_0

Zato okej 4 m2 u kafiću ako to znači da se korona neće širiti, ali ajmo redom, uredimo JAVNI PRIJEVOZ pa tek onda tražimo od PRIVATNIKA da slijede naš primjer. Nemojmo tražiti da privatnik s dva zaposlena konobara rješava pandemija kad to očito ne može, ne želi ili nije sposoban neki gradonačelnik s par tisuća zaposlenika i s proračunom od npr. milijardu kuna! Uz to, u kafić nitko ljude neće tjerati da ulaze ako se ne osjećaju sigurno. Ali moja djeca moraju BUSOM u školu svaki dan, kao i mnogi drugi sugrađani samopravedno i isto za sve”, napisao je Boras Mandić u objavi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.