Evo kolika vam naknada pripada u slučaju zaraze koronavirusom ili izolacije

Vijesti 22. lis 202021:14 > 21:18
Pexels

Prema Zakonu o obaveznom zdravstvenom osiguranju, HZZO u cijelosti pokriva troškove zdravstvenih usluga u vezi sa zaraznim bolestima za koje je zakonom određeno provođenje mjera za sprečavanje njihova širenja.

Isto tako, u slučaju nesposobnosti za rad zakonom je određeno na čiji teret ostvarujete pravo na naknadu plaće, kako se određuje visina te naknade i postupak ostvarivanja prava.

Bolovanje u slučaju zaraze

Ako se zarazite koronavirusom i obolite, vrijede pravila kao i kod drugih bolesti koje izazivaju privremenu nesposobnost za rad. To znači da bolovanje primarno ide na teret poslodavca te vam isplaćuje naknadu u visini plaće umanjene za određen iznos.

VEZANE VIJESTI

Bolovanje počinje nakon što je potvrđena zaraza pozitivnim testom na COVID-19, odnosno nakon razvijanja bolesti, na temelju čega je obiteljski liječnik utvrdio nesposobnost za rad.

Za prva 42 dana bolovanja naknada plaće ide na teret poslodavca, a od 43. dana na teret HZZO-a, pri čemu obračun bolovanja obuhvaća kalendarske dane. U razdoblju u kojem bolovanje pokriva poslodavac naknada ne smije biti niža od 70 posto osnovice, a koja se utvrđuje na temelju prosječne neto plaće u periodu od šest mjeseci prije bolovanja. Naknada može biti i viša ako je tako određeno kolektivnim ugovorom ili ugovorom o radu, piše tportal.

Od 43. kalendarskog dana bolovanja naknada se isplaćuje na teret HZZO-a i to u visini od 70 posto prosječne neto plaće isplaćene u zadnjih šest mjeseci, pri čemu je najviši iznos naknade ograničen na 4257,28 kuna na mjesec.

#related-news_0

Drugim riječima, ako vam je plaća jednaka ili niža od 6080 kuna, dobit ćete 70 posto plaće, a ako vam je plaća viša od tog iznosa, dobit će manje nego u razdoblju kada bolovanje pokriva poslodavac.

Zdravstvenim i drugim djelatnicima koji u redovnom radu imaju povećan rizik zaraze oboljenje od koronavirusa priznaje se kao profesionalna bolest. Za bolovanje čiji je uzrok profesionalna bolest naknada plaće od prvoga dana ide na teret HZZO-a i određuje se u iznosu pune plaće i bez ograničenja najvišeg iznosa.

Dakle ‘profesionalno oboljeli radnik’ kojemu je prosječna neto plaća u zadnjih šest mjeseci iznosila 15.000 kuna ima prava na naknadu u visini tog iznosa za cijelo razdoblje bolovanja zbog profesionalnog oboljenja.

Bolovanje u slučaju izolacije

Kad vam mjerodavni epidemiolog ili druga ovlaštena osoba odredi mjeru samoizolacije ili izolacije (karantene), možete se obratiti svojem obiteljskom liječniku ako želite otvoriti bolovanje.

#related-news_0

Nakon izrečene mjere temeljene na medicinskim indikacijama liječnik utvrđuje privremenu nesposobnost za rad i upućuje vas na bolovanje. Za razliku od standardnog bolovanja koje do 42. dana pokriva poslodavac, u ovom slučaju bolovanje ide na teret HZZO-a od prvog dana.

Naknada plaće određuje se u stopostotnom iznosu prosječne plaće (za samozaposlene osobe od osnovice osiguranja) koja je osiguraniku isplaćena u prethodnih šest mjeseci, ali je isplata ograničena na najviše 4257,28 kuna mjesečno. Drugim riječima, ako vam je plaća jednaka ili niža od navedenog iznosa, dobit ćete punu plaću, a ako vam je plaća viša od tog iznosa, dobit ćete umanjeni iznos.

Naknadu plaće izravno isplaćuje HZZO, bez posredovanja poslodavca. Uz zahtjev za isplatu, HZZO-u ste dužni dostaviti osobne podatke, presliku iskaznice, izvješće o bolovanju i potvrdu o plaći koju popunjava poslodavac. Naknada plaće koju isplaćuje HZZO neoporezivi je primitak te ne podliježe obvezi doprinosa ni poreza na dohodak.

Treba naglasiti da u slučaju izolacije korištenje bolovanja nije obavezno. Umjesto bolovanja, možete s poslodavcem dogovoriti rad od kuće ili korištenje godišnjeg odmora kako biste ostvarili punu plaću.

#related-news_0

Slična pravila vrijede i ako ste zaposleni roditelj djeteta kojem je određena samoizolacija. U tom slučaju ostvarujete pravo na naknadu plaće za vrijeme privremene spriječenosti na teret HZZO-a.

Ako vam je dijete mlađe od tri godine, tad imate pravo na naknadu plaće u stopostotnom iznosu utvrđene osnovice, a ako je starije od tri godine, onda 70 posto iznosa od utvrđene osnovice, do maksimalno propisanog iznosa od 4257 kuna.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.