SSSH: Minimalna plaća put ka oporavku, za HUP nikad nije vrijeme za povećanje

Vijesti 30. lis 202012:49 > 12:57
THOMAS KIENZLE / AFP

Jučer je Europska komisija predstavila prijedlog Direktive o primjerenim minimalnim plaćama u Europskoj uniji, kao "važan znak da se dostojanstvo rada ne može dovoditi u pitanje ni u kriznim vremenima".

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) pozdravlja ovaj pozitivni korak Komisije jer je to jedini način da postignemo stvarne promjene: zaustavimo izrabljivanje radnika i osiguramo da svi radnici izbjegnu siromaštvo.

Pravedno i nužno

Utvrđivanje praga dostojanstva ispod kojega radnici ne bi smjeli primati plaće nije samo pravedno već je i ključ oporavka od krize uzrokovane pandemijom.

Istovremeno, SSSH zajedno sa svojom krovnom i jedinom europskom reprezentativnom organizacijom radnika – Europskom konfederacijom sindikata (ETUC) – traži poboljšanja predložene Direktive kako bi ona zaista ispunila zacrtane ciljeve te očekuje od Komisije ozbiljnije poticanje socijalnog dijaloga, osobito u sferi kolektivnog pregovaranja.

Konkretno, to podrazumijeva obvezu donošenja nacionalnih akcijskih planova za povećanje pokrivenosti kolektivnim ugovorima u slučaju da je njima obuhvaćeno manje od 70 posto radnika (što je slučaj u 18 država članica, među kojima je i Hrvatska), kao i zaštitu radnika od odmazde poslodavca kada se radnici učlane u sindikat.

Također, iako Direktiva sadrži članak o tome kako se javna nabava može koristiti kao alat podizanja plaća, ona bi trebala strogo zahtijevati da privatne tvrtke poštuju kolektivno pregovaranje ako žele sudjelovati u javnoj nabavi ili na drugi način koristiti javna sredstva, navode iz SSSH.

VEZANE VIJESTI

Kako bi Direktiva doista ispunila cilj ostvarivanja “adekvatnih minimalnih plaća”, među njene odredbe treba uvrstiti prag dostojanstva ispod kojega zakonski utvrđena minimalna plaća ne smije biti utvrđena: 60 posto medijalne plaće i 50 posto prosječne plaće. SSSH i europski sindikati će se snažno boriti za ta potrebna poboljšanja.
Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) jučer je, nimalo iznenađujuće i krajnje licemjerno, osudila prijedlog Direktive.

Cinično je da baš HUP govori o autonomiji kolektivnog pregovaranja a istovremeno upravo on čini sve da izbjegne kolektivno pregovaranje na nacionalnoj razini te ne čini ništa da educira pa i osudi vlastite članice koje kontinuirano krše kolektivne ugovore i/ili sprečavaju sindikalno organiziranje, navode iz SSSH.

Za HUP nikada nije vrijeme za povećanje plaća

Direktiva ničime ne ugrožava bipartitni dijalog i kolektivno pregovaranje gdje ono postoji, i to je Komisija jasno utvrdila. Direktiva ne predviđa da zakon o minimalnoj plaći bude alternativa kolektivnom pregovaranju, upravo suprotno, direktiva treba potaknuti države članice na jačanje kolektivnog pregovaranja kao ključnog elementa temelja Europske unije. Stoga, SSSH očekuje i da Vlada RH potiče kolektivno pregovaranje, a ne da propisuje iznose koji se ugovaraju.

#related-news_0

“Za HUP, po običaju, nikad nije vrijeme za povećanje plaća, pa tako ni minimalne. Zato im je uvijek vrijeme, a posebno u vrijeme krize, za smanjivanje prava radnika. Unatoč određenom povećanju koje pozdravljamo, SSSH smatra da je minimalna plaća i dalje preniska. Očekujemo da će iduće godine povećanje biti veće. Ovdje se ne radi o povećanju svih plaća, posebice ne u realnom sektoru, to je povećanje plaća radnika koji rade najjednostavnije poslove i koji su najviše socijalno ugroženi.

Skandalozna je činjenica da u 21. stoljeću radnici ne mogu pristojno živjeti od svoga rada. To moramo promijeniti, u Hrvatskoj i u Europi, komentirao je predsjednik SSSH Mladen Novosel.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.