Podaci pokazuju da broj novozaraženih raste svakog tjedna od srijede pa nadalje

Vijesti 05. stu 202009:08 > 09:09
Emica Elvedji/PIXSELL

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da režim prelaska granica ostaje do 19. studenoga. Također su donesene odluke o nužnim epidemiološkim mjerama za Brodsko-posavsku, Zadarsku, Karlovačku županiju i Grad Zagreb, podsjetio je.

U srijedu su, s obzirom na složenu epidemiološku situaciju na području Varaždinske županije, a na prijedlog županijskog stožera, pojačali mjere vezane za ograničavanje javnih okupljanja na 30 osoba, vjerskih okupljanja, kulturnih i sportskih aktivnosti na 50 te ograničavanje rada ugostiteljskih objekata do 22 sata.

“Bliže se dani vikenda kada se ljudi obično tradicionalno opuste u društvu rodbine i prijatelja. Nažalost, podaci pokazuju da broj novozaraženih raste svakog tjedna od srijede pa nadalje, što se dijelom može pripisati ponašanju tijekom vikenda”, rekao je Božinović na sjednici Vlade.

Upozorio je kako je posebno u te dane važno, koliko je moguće, smanjiti društvene aktivnosti, privatne proslave, druženja iz kojih se najčešće širi infekcija unutar kućanstva i obitelji, a onda i na radnim mjestima.

Podsjetimo, u Varaždinskoj županiji će od 7. do 30. studenoga na snazi biti nove, strože protuepidemijske mjere, a nakon što je to od nacionalnog Stožera zatražio županijski Stožer civilne zaštite zbog loše epidemiološke situacije na tom području.

Nacionalni je stožer u srijedu donio Odluku o izmjeni Odluke o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za područje te županije, a među mjerama koje će vrijediti od subote je zabrana održavanja svih javnih događanja i okupljanja s više od 30 osoba na jednom mjestu, izuzev sportskih natjecanja na kojima smije biti najviše 50 osoba.