Capak: Đikićeve procjene o 1500 mrtvih do kraja mjeseca su pretjerane

Vijesti 05. stu 202019:27 > 19:29
Matija Habljak/PIXSELL

Danas je rekordni dan po novozaraženima u Hrvatskoj. Zabilježeno je 2848 novih slučajeva zaraze je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 15.356. Među njima je 1278 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 122 pacijenta. Preminulo je 29 osoba.

“Što se tiče brojki i trendova zadnjih tjedana imamo blago silazni trend, danas je taj rast, ali on je tri posto povećanja u odnosu na prošlotjednu brojku”, komentirao je današnju situaciju ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak gostujući u RTL-u Danas.

VEZANE VIJESTI

Na pitanje hoće li biti strožih mjera rekao je kako postoji čitav spektar mjera koje se još mogu upotrijebiti, a odnose se na ograničenje okupljanja na mjestima i ograničenje radnog vremena objekata gdje se ljudi okupljaju.

“Mi smo u crvenom kao i čitava Europa, treba procijeniti koje su mjere učinkovite, a koje donose više štete nego koristi u svakom pogledu”, rekao je Capak.

Na pitanje što kaže na procjene znanstvenika Ivana Đikića da će do kraja mjeseca biti 1500 mrtvih, rekao je:

“Ja mislim da je ta brojka pretjerana, da do te brojke neće doći, ali apsolutno pratimo situaciju i pripremamo se za takve scenarije”.

Testiranje nacije

Pričao je i o brzom testiranju koje je krenulo.

“Za sada HZJZ i Infektivna klinike koriste te testove i neke bolnice za brzinsku trijažu, Do sada između 600 i 700 testova napravljeno. Postoji opcija da napravi testiranje nacije, pratimo situaciju u Slovačkoj, ne možemo procijeniti je li to korisno i je li opravdava troškove. Za to su potrebni i veliki ljudski resursi osim testova. Koristi od toga ćemo vidjeti kada kolege iz Slovačke pokažu rezultate, tada će Hrvatska razmotriti”, rekao je Capak.

Lockdown je strahovito skup

Što se tiče novog lockdowna rekao je kako je on strahovito skup.

“Rečeno je da nas je lockdown na proljeće koštao 22 milijarde kuna, što je jako puno. Ovo testiranje ne košta toliko, oko 150 000 eura u obzir samo cijena testova, a koliko košta ljudstvo to je sada teško za procijeniti”, kaže Capak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.