Sve veći postotak zaraženih među testiranima

Vijesti 13. stu 202007:52 > 07:54
N1

Među testiranima je sve veći postotak zaraženih osoba iako indikacije za testiranje ostaju iste.

“Brza” testiranja pomažu kako bi se rasteretilo PCR testiranje i dobio brži nalaz što je jako bitno kako bi zaražena osoba promijenila ponašanje. Tim testovima testiraju se osobe koje već imaju simptome, kazala je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a.

“U posljednjih 14 dana na 100 tisuća stanovnika oboljelih je u Hrvatskoj 781. Deveti smo po smrtnosti a osmi po broju novooboljelih, kazala je. Zemlje koje su uvele djelomični ‘lockdown’ i zatvorile javna mjesta okupljanja, poput Slovenije, Francuske, Češke i Belgije”, ispred su Hrvatske i po broju zaraženih i po broju smrtnih slučajeva, naglasila je..

VEZANE VIJESTI

“Jučer je broj zaraženih prešao brojku od 3 tisuće, preminule su 32 osobe, a u bolnicama sve je više pacijenata. Dobra je vijest da su u tijeku ozbiljne pripreme za cijepljenje. Ono će biti dobrovoljno, kao i protiv gripe, a za sve ugrožene i strateški važne skupine bit će besplatno”, potvrdila je Šimetin, donosi HRT.

Govoreći o nabavci cjepiva protiv Covida Ivana Pavić Šimetin je kazala kako je Hrvatska već gotovo deset godina u procesu tzv. združene nabave u okviru Europske unije. U tom smo preocesu osigurali doze AstraZenece Johnson&Johnsona i Pfizera za cijepljenje više od polovice stanovništa. Cijepiti se mora dvaput, dodala je. Ono će biti dobrovoljno, kao i protiv gripe, a za sve ugrožene i strateški važne skupine bit će besplatno, potvrdila je Šimetin.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.