Voditeljica Odjela za respiratorne bolesti HZJZ-a: Trebamo strože mjere

Vijesti 16. stu 202021:10 > 21:21
N1

Voditeljica Odjela za respiratorne bolesti HZJZ-a Goranka Petrović za RTL Danas je komentirala razvoj cjepiva i današnju vijest Moderne da je njihovo cjepivo efikasno 95 posto.

Hrvatska se nije predbilježila za to cjepivo, ali to ne znači da ga nećemo dobiti. “Ne, to ne znači da nećemo, međutim, važno je napomenuti da Hrvatska sudjeluje u zajedničkoj nabavi cjepiva protiv Covida u sklopu EU. Europska komisija sklapa ugovore i cjepivo od Moderne je također jedan od kandidata, ali se trenutno ne vode pregovori”, rekla je za RTL.

VEZANE VIJESTI

Kaže da je današnja vijest dodatna doza optimizma.

“To je dodatna doza optimizma jer se radi o istoj vrsti cjepiva, koja koristi istu tehnologiju glasničkog RNK, koja se do sada nikad nije koristila u izradi cjepiva i tako je visoka učinkovitost. Međutim, valja napomenuti da su to preliminarni rezultati i detaljniji podaci koje ćemo dobivati u idućim tjednima su puno važniji”, rekla je.

Razlika cjepiva Moderne i Pfizera

Kaže da je ovo logistički jednostavnije cjepivo i da se treba skladištiti u jednostavnijim uvjetima nego Pfizerovo.

“To jest jedna od prednosti, jer Pfizerovo doista zahtjeva dosta dobru logistiku i pripremu, skladištenje na -75 je prilično zahtjevno, Ovo se treba skladištiti na -20. Takve hladnjače imamo, u tijeku su dogovori, ne bih se brinula zbog toga. Bitno je samo da nam to cjepivo stigne. Ono što je prednost Moderninog cjepiva je da se može držati u običnom hladnjaku, u kakvom držimo povrće i mlijeko, na toj temperaturi može ostati i 30 dana, za razliku od Pfizerovog, koje može stajati pet dana”, rekla je.

Cijepljenje iduće godine

Kaže da je realno očekivati cijepljenje iduće godine.

#related-news_0

“Idu dvije doze, bez obzira radi li se o Pfizeru ili Moderna cjepivu. Realno je očekivati prva cijepljenja u prvom tromjesječju sljedeće godine”, kaže.

Na pitanje o procijepljenosti, odgovorila je: “To još uvijek ne znamo, najiskrenije, jer još ni što se tiče imunosti koja nastaje prirodnim putem, preboljenjem bolesti ne znamo ni koliko će ta imunološka zaštita i po cijepljenju trajati, tako da ovih 60-70 posto procijepljenosti s kojima se obično izlazi u javnost, relativno je upitna”, kaže.

“Ne, ne znamo koliko će biti dugotrajna ta zaštita, za pretpostaviti je da će trajati barem nekoliko mjeseci, ali hoće li se trebati docjepljivati ili cijepiti svake godine, kao kod gripe, to ostaje za vidjeti”, dodaje.

O mjerama

Kaže da je ona za strože mjere.

“Mogu reći u osobno ime, mislim da bi trebale biti strože, jer taj pad je prilično mali. Mislim da treba jako insistirati na smanjivanjima privatnih okupljanja, najviše dvije obitelji, mladi da pokušaju suspregnuti potrebu za druženjem, koja je prirodna, i ono što je jako važno da poslodavci organiziraju gdje je moguće svoje djelatnike tako da rade u smjenama ili od kuće, kako bi se maksimalno smanjila mogućnost prijenosa virusa. Mislim da je trebalo te mjere uvesti još nekoliko tjedana ranije”, rekla je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.