Srića za N1: Brojke izmiču kontroli, bojim se da je lockdown jedino rješenje

Vijesti 23. stu 202007:22 > 08:35
N1

Pulmolog Saša Srića gostovao je u Novom danu na N1 i komentirao stanje s epidemijom koronavirusa u zemlji.

Broj testiranja je premali da bismo imali realnu i adekvatnu sliku koju bismo željeli imati, rekao je Srića, dodavši da nam antigensko testiranje može dati uvid u stanje, ali da ono ne može zamijeniti PCR testiranje.

Svaka brojka, pa čak i više od pet posto testiranih koji su pozitivni govore da brojke izmiču kontroli, a kamoli ove koje imamo u nekim županijama od čak 25 posto. To ukazuje na veliki problem koji je pred nama. Zdravstveni sustav je u ovom trenutku prekapacitiran, rekao je Srića, dodavši da zdravstveni radnici daju svoj maksimum, ali da je sustav pred najvećim izazovom u povijesti.

“Mjere donesene prekasno”

Istaknuo je da je popunjenost na intenzivnim odjelima oko 90 posto. “U sljedećih nekoliko dana, pa i tjedan dana, ta će brojka značajno rasti. Mjere su zakašnjele, nisu na vrijeme donesene i bojim se da će u ovom trenutku lockdown biti jedino rješenje koje će nam preostati”, rekao je Srića.

Dodao je da vjeruje da mjere nisu donesene u lošoj namjeri, ali da su prekasno donesene i praktički kozmetičke. “Nećemo moći zaustaviti brojku koja već ionako bukti”, kazao je.

Pacijenti ne mogu biti otpušteni prije desetog dana od onoga kad smatramo da više nisu zarazni, a kapaciteti se popunjavaju, rekao je pulmolog za N1, dodavši da je i veliki problem ljudstva u zdravstvenom sustavu.

“U intenzivnoj imamo oko 70 ljudi. Tu je raspoređen, uvjetno rečeno, dovoljan broj liječnika koliko je to u ovom trenutku moguće. Svaki pacijent je zbrinut sa svojim liječnikom i medicinskim sestrama. Pitanje je hoće li se ta situacija, s novim priljevom pacijenata, moći održavati”, rekao je Srića.

“Uz dužno poštovanje naporima ministra Beroša, ne mogu se složiti da zdravstveni sustav nije ugrožen. On je u definitivno alarmantnoj, ako ne i u kritičnoj fazi”, rekao je Srića, dodavši da je Ivana Đikića trebalo uključiti u Vladin Znanstveni savjet.

“Noćni klubovi su glavna mjesta širenja zaraze”

“Uza sve dužno poštovanje svima, mislim da mjere zasad nisu pokazale kao dobra rješenja, zato što su, po meni, donesene relativno kasno i nije se na vrijeme reagiralo, jer se pokazalo da ova bizarna covid-19 infekcija najviše do izražaja dolazi za vrijeme jeseni i zime”, rekao je Srića.

“Zdravstveni djelatnici koji su se zarazili koronavirusom zasigurno se nisu zarazili u klubovima”, rekao je Srića, poručivši građanima da se pridržavaju osnovnih mjera, da održavaju distancu i nose maske te ne idu na nepotrebna druženja.

Bio je, kaže, često predmet napada zato što je govorio da su noćni klubovi glavna mjesta širenja zaraze.

Podsjetimo, u Hrvatskoj je u nedjelju zabilježeno 3308 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj ukupno 19985. Među njima je 2031 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 223 pacijenata. Preminulo je 49 osoba.

VEZANE VIJESTI

 Ministar zdravstva Vili Beroš za N1 je rekao da nema govora o urušavanju zdravstvenog sustava.

Na pitanje hoće li liječnici uskoro morati birati koga na respirator, ministar kaže:

“Nadam se da ne. U KBC-u Split popunjenost je 28 posto, u Rijeci 16 posto, u Dubravi 83 posto, a pripremaju se i nove ustanove. Daleko smo od urušavanja zdravstvenog sustava. I proljetos smo naglašavali da dolazi novi val, zdravstveni sustav smo prilagodili, ali se virus i dalje širi. Od zaraženih se 7-8 posto prima u bolnice. Stožer je od prvog dana usmjeren na rješenje i radi za dobrobit naših građana”, rekao je Beroš.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.