Imunolog Bojan Polić: U Hrvatskoj će cijepljenje početi najranije u siječnju

Vijesti 02. pro 202011:05 > 11:08
N1

Imunolog Bojan Polić, profesor s riječkog Medicinskog fakulteta, u N1 Studiju uživo komentirao je vijest o odobrenju cjepivo protiv koronavirusa proizvođača Pfizer/BioNTech u Velikoj Britaniji. Otkrio je kad će EU donijeti odluku o odobrenju i kad bi moglo početi cijepljenje u Hrvatskoj.

“Pfizerovo cjepivo je temeljeno na glasničkoj RNA za koje su proveli 3. fazu na 43 tisuće dobrovoljaca. Pola ih je dobilo cjepivo, pola placebo i onda su na temelju 164 oboljela utvrdili da je vakcina 95% bila efikasna. Još su našli da je u grupi iznad 65 godina da učinkovitost oko 94% što je vrlo visoko. Britanska agencija ga je odobrila, cijepljenje počinje idući tjedan.

VEZANE VIJESTI

Što se tiče Europske agencije za lijekove, cjepivo se još razmatra. 29. prosinca je zakazan sastanak na kojem će se donijet odluka odobrava li se to cjepivo, a onda bi moglo početi cijepljenje u EU nakon što lokalne agencije, kao hrvatski HALMED, odobri cjepivo za pojedine zemlje. Kod nas to vjerojatno neće biti prije siječnja iduće godine”, rekao je Bojan Polić.

Objasnio je da je Pfizer/BioNTech zahtjev podnio i u SAD-u gdje njihova agencija FDA planira sastanak 10. prosinca kad će odlučiti o tom cjepivu.

“Moderna je drugo cjepivo koje je pred odobrenjem. Završili su 3. fazu, učinkovitost je oko 94%, slično kao kod Pfizera, a sastanak u Europskoj agenciji zakazan je za 12. siječnja kad će se odobravati, a u SAD-u 17. prosinca. Za pretpostaviti je da će u SAD-u zato cijepljenje početi ranije nego u Europi”, dodao je Polić.

Kaže da odobrenje Velike Britanije ne može direktno utjecati na odluku europske ili američke agencije, no može olakšati da donesu pozitivnu odluku.

#related-news_0

“To je početak kraja pandemije, ali još će to potrajati. U Hrvatsku će vjerojatno Pfizer u prosincu isporučiti 125.000 doza do kraja godine, no s cijepljenjem se neće početi dok regulatorne agencije to ne odobre, a to neće biti prije siječnja. Prvo će biti obuhvaćeni zdravstveni radnici, stariji i rizične skupine, a na proljeće bi moglo početi masovnije cijepljenje. Bitna je i dinamika isporuke. Rezervirali smo oko milijun doza Pfizera, od Moderne otprilike isto toliko, od AstraZenece oko 2,7 milijuna doza, no oni su malo zapeli s tim ispitivanjima, i od Johnson&Johnson 900.000 komada. To je planirano za cijelu iduću godinu”, objasnio je Polić.

Važnost kampanje za građane

Istaknuo je da je sad najvažnije stvoriti kampanju o važnosti cjepiva.

“Ove vakcine su sigurne, ispitane su na nekoliko desetaka tisuća dobrovoljaca i ako agencije potvrde da nije bilo značajnih nuspojava, možemo biti sigurni da su vakcine sigurne i da treba stvoriti atmosferu da se treba cijepiti jer tako štitimo i sebe i najugroženije. Nisam za nametanje zakonske obaveze, mislim da treba djelovati na svijest građana”, rekao je.

#related-news_0

Također je pojasnio da su ova cjepiva dizajnirana za dvije doze od čega se druga prima tri tjedna nakon prve.

“Tjedan dana nakon druge doze ste zaštićeni, potrebno je oko mjesec dana nakon cijepljenja da stvorite imunitet. I to treba uzeti u obzir ako se govori o zaštiti populacije. Potrebna je kampanja da se građani uvjere da je to potrebno. Dok se masovnije ne počnemo cijepiti, proći će četiri, pet ili šest mjeseci, a do tad moramo zauzdati epidemiju da bismo smanjili broj umrlih i pristak na zdravstveni sustav.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.