SSSH zatražio objavu podataka o prijenosu covida-19 na radnim mjestima

Vijesti 15. pro 202013:43 > 13:50
Ilustracija

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) pozvao je Stožer civilne zaštite i Vladu da javno objave sve raspoložive podatke o stanju epidemije na radnim mjestima jer bi se time doprinijelo boljem nadzoru zaraze, ali i smirivanju strasti među različitim djelatnostima.

SSSH je zatražio podatke o prijenosima zaraze u radnim sredinama po različitim djelatnostima, kao i broju oboljelih u radno aktivnoj populaciji prema djelatnostima i zanimanjima.

U pismu čelniku Stožera Davoru Božinoviću i ministru rada Josipu Aldroviću sindikat je ukazao na sve češće izjave u medijima pojedinih predstavnika određenih djelatnosti koji napadaju poslodavce u drugim djelatnostima te traže njihovo zatvaranje ili smanjivanje poslovnih aktivnosti s ciljem sprječavanja širenja zaraze pri čemu se kao velika žarišta navode proizvodni pogoni.

Iako je takve izjave teško uzeti za ozbiljno jer ne dolaze od struke u sindikatu, kažu da one utječu na javno mišljenje i povjerenje javnosti u epidemiološke mjere.

Iz sindikata poručuju da bi objava postojećih podataka pridonijela smirivanju strasti među predstavnicima pojedinih djelatnosti kao i povjerenju građana u mjere, primjerice zatvaranja ili znatnih ograničenja pojedinih sektora.

Statistika po sektorima mogla bi se, ističu u sindikatu iskoristiti i za bolje ciljanje mjera te njihovu jaču kontrolu tamo gdje je to potrebno, a sindikatima mi pomogla da dodatno preciziraju upute koje su poslali sindikalnim povjerenicima i radničkim predstavnicima

“Vjerujemo i da je Stožer, donoseći odluke o zatvaranju ili ograničavanju rada u pojedinim djelatnostima, koristio takve podatke, pa bi njihova javna objava pridonijela i povjerenju javnosti u rad samog Stožera”, zaključuju u SSSH-u.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.