Ustavna stručnjakinja: Gotovo pola profesora ne zna kako se formira Vlada

Vijesti 20. pro 202011:20 > 12:10
N1

Ustavna stručnjakinja Sanja Barić gostovala je u Točki na tjedan gdje je govorila o istraživanju o ustavnoj pismenosti koje je pokazalo da 46% profesora i asistenata ne zna kojom većinom se formira Vlada, a komentirala je i nove mjere koje je donio Nacionalni stožer civilne zaštite.

Barić se osvrnula na nove mjere i ponovno uvođenje e-propusnica.

VEZANE VIJESTI

 “Do sada je Ustavni sud rekao da su sve mjere bile u redu, međutim, rekao je da će ih i nastaviti nadzirati. Ja vidim jako puno argumenata za utvrđenje o nerazmjernom sadržaju i utvrđenju mjere, no mogu zamisliti i određene argumente da bi to bilo u redu i zašto. Da sam u poziciji da odlučujem morala bih imati puno više podataka, jer smo u poziciji da mi jako puno podataka na temelju kojih stožer odlučuje – zapravo nemamo. Osobno bih bila sklonija zaključku da se radi o ustavno dvojbenom, no, ne mogu znati, krajnji tumač je ustavni sud, zato – krenimo s tim postupkom!”, kazala je.

“I nereakcija Ustavno suda daje naznaku što oni misle”

Dodala je da sam Ustavni sud može ocjenjivati ustavnost odluka.

“Ustavni sud može djelovati i sam, kao što je to učinio u slučaju mjere zatvaranja trgovina nedjeljom u svibnju gdje nitko nije Ustavni sud pitao, nego je on sam reagirao”, kazala je, navodeći da Ustavni sud može ocjenjivati odluke i na vlastitu inicijativu.

“Ali, oni to čine vrlo rijetko, samo onda kada smatraju da se radi o eklatantnim primjerima povrede Ustava. I njihova nereakcija već nama daje naznaku što oni misle”, rekla je, dodajući da u tom slučaju Ustavni sud smatra da su odluke u skaldu s Ustavom.

Barić se osvrnula na rad Ustavnog suda, navodeći da je bilo i dobrih i loših odluka.

#related-news_0

“Ima jako puno odluka u 30 godina. Imamo fenomenalnih odluka koje su doslovno, bez patetike, spasile ovu državu i spasile vladavinu prava. Recimo, odluka o referendumu kada je govoreno o tome da zakonska regulativa ima određene rupe i da će Ustav zaštiti svaku buduću referendumsku inicijativu koja bi bila suprotna temeljnim ustavnim strukturnim obilježjima. Oni su se tu postavili kao zaštitnici. A bilo je i odluka koje su malo dvojbene i izazivaju i sumnju. Opći problem je da se svako državno tijelo sastoji od ljudi. Čovjek koji radi u nekom državnom tijelu mora učiniti sve što je u njegovoj moći da radi na kredibilitetu institucije, dakle vlastitom ponašanju. To je i ponašanje i stav i izjave u javnosti”, rekla je, navodeći da se trebaju pokazati i izdvojena mišljenja kako bi javnost vidjela kako oni razmišljaju.

Ustavna (ne)pismenost

Barić je istaknula i da brojni građani ne poznaju Ustav.

“Ustavni sud ima i edukativnu funkciju, a naš najveći problem je što velika većina građana ne poznaje Ustav i ustavno je nepismena i mišljenja koje velika građana imaju su mišljenja koja se temelje na neznanju.”

Osvrnula se i na istraživanje o ustavnoj pismenosti koje je provedeno na Sveučilištu u Rijeci, Veleučilištu u Rijeci i Poslovnoj akademiji u Rijeci.

#related-news_0

“Naši zaključci su da je osnovno znanje dobro, u smislu pronalaska Ustava, što je ustavna odredba. Čim uđemo u detalje, strašno pada ustavna pismenost, a ono što nas je strašno zabrinulo jest činjenica da neke stvari koje proživljavamo, ne znaju. Primjer, 82% naših nastavnika zna tko je nositelj izvršne vlasti – Vlada Republike Hrvatske. Pitamo ih kojom većinom se stvara Vlada, koliko zastupnika bira Vladu, a 46% ne zna kojom većinom se formira Vlada RH. Istraživanje smo proveli od 23. listopada ove godine do 5. studenog. Izbore smo imali tri mjeseca prije toga, Vlada se formirala mjesec i pol prije. Znam da smo u pandemiji, znam da smo u krizi, ali mjesec i pol nakon izbora dobijete rezultat da 46% od asistenata do redovitih profesora ne znaju da je to 76 glasova”, kazala je i dodala:

“Mi kao društvo smo ozbiljno pod-obrazovani i toga nismo svjesni, smatrajući da je obrazovanje formalan papir koji ćemo dobiti.”

Istaknula je da, prema odluci Istražnog suda koja se ne poštuje, u Hrvatskoj nemamo već 10 godina izbore za Sabor koji su sukladni Ustavu.

“Mi čekamo da se oni dogovore sami sa sobom. Hrvatska je druga an svijetu u nogometu, nas pola milijuna izađe na ulice i mi smo veliki Hrvati. Deset godina imamo neustavne izbore i mi sjedimo doma i kažemo da je Ustav mrtvo slovo na papiru. Što je nama bitno, što Modrić ili Rakitić zarađuju milijune? Ako shvatimo racionalno, a ne samo emotivno svoje mogućnosti, ne bi nam ni korumpirani političari vodili bilo koji dio Hrvatske”, istaknula je Barić.

Cijelu emisiju Točka na tjedan pogledajte u videu:

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.